Circl: een fan-engagement startup met een gigantisch groeipotentieel

Circl landscape Dutch Sport Tech Fund

Circl is een Engelse start-up die voor ‘fan engagement’ wil zorgen. De app daagt sportfans uit om leuke feitjes en gebeurtenissen tijdens live-wedstrijden te voorspellen. Dutch Sport Tech Fund is een van de trotse investeerders in deze startup. Will Hawkins, CEO en founder van de start-up, vertelt over de groeiplannen van Circl en legt uit hoe het bedrijf de afgelopen maanden zijn waarde al verviervoudigde.

Wat is de missie van jouw bedrijf?

Het is onze missie om de manier te veranderen waarop men naar live wedstrijden kijkt en daarop wedt. Circl is een fan-engagement experience die veilig en positief is; daarmee bieden we een alternatief voor de onveilig en onethische producten die de gokmarkt domineren. Veel traditionele boekingskantoren hanteren een bedrijfsmodel dat leidt tot gokverslavingen, Circl maakt het leuk en veilig om met je vrienden te wedden op een sportwedstrijd.

Het werkt als volgt. Als je samen met je vrienden naar een live voetbalwedstrijd kijkt, raden jullie wie er bijvoorbeeld als eerste een gele kaart krijgt. Afhankelijk van de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd, schuift de pot met geld naar andere vrienden in je ‘circl’. Wie de pot aan het einde van de wedstrijd in zijn bezit heeft, wint de inzet. Waarschijnlijk trakteert hij de rest van de vriendengroep op een rondje, want je kijkt tenslotte samen naar de wedstrijd. Circl verdient 10 procent van de inzet van de vriendengroep.

Welke trends spelen er in jouw markt?

We zien dat de sector voor online gokken gigantisch hard groeit. Wij willen deze sector graag helpen veranderen. Dat doen we door waarde toe te voegen voor iedereen en door een positieve ervaring te bieden voor millennials en generatie Z, die vaak teleurgesteld zijn in traditionele aanbieders.

De Customer Acquisition Cost (CAC, ofwel: de kosten per nieuwe klant) liggen in de online gokmarkt vrij hoog. Veel kantoren investeren zo’n 150 pond per nieuwe speler. Wij pakken dat slimmer aan. Circl is een sociaal platform, waarbij vrienden elkaar uitnodigen, eigenlijk net als bij Facebook. Nodig je een vriend uit en accepteert hij je uitnodiging, dan krijgen jullie allebei een kleine vergoeding. Ook willen we influencers gaan inzetten om verdere groei aan te jagen. 

Wat zijn je successen tot dusver?

We zijn een relatief jong bedrijf, zo’n veertien maanden oud, maar kunnen al een paar successen delen. We hebben een pre-seed financieringsronde afgerond van 350.000 pond en zijn nu bezig met een tweede financieringsronde tegen een vier keer hogere waardering. Dat komt doordat we onze gok-licentie voor het Verenigd Koninkrijk hebben ontvangen. Deze licentie is lastig te verkrijgen en dus bijzonder waardevol.

Het platform is gebouwd en de MVP – minimum viable product, de versie met meest basale functies – is klaar voor gebruik. Ook maken we deel uit van een accelerator programma, waarin ik een mentor heb gevonden: de vorige VP Product van Google. Ons product gaat live in december en er staan al duizenden mensen op de wachtlijst, die Circl graag willen gebruiken zodra het live gaat.

Wat zijn je verwachtingen voor de komende jaren? En hoe helpt Dutch Sport Tech Fund je hierbij?

We hopen eind dit jaar ons product te lanceren in het Verenigd Koninkrijk. Over drie tot zes maanden willen we een investering van 2 miljoen pond ophalen, tegen een vier keer hogere waardering dan onze huidige waardering. Daarbij krijgen we ook hulp van Dutch Sport Tech Fund, dat ons verbindt aan Venture Capital fondsen en mee-investeert in de nieuwe ronde.

We hopen in de toekomst nieuwe markten te kunnen bereiken. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld veel vraag naar mogelijkheden voor fan-engagement. Europa, met name Nederland en Italië, kent andere interessante markten. Ook hopen we nieuwe manieren van samenspelen te realiseren en andere sporten op het platform te plaatsen. eSports is een logische stap, maar ook tennis, cricket, rugby en boksen zijn populaire sporten en bieden dus tal van mogelijkheden. We hopen zo uit te groeien tot een ecosysteem van spelen en spelers.

Wat is je exit strategie?

Ons originele exit-plan draaide om het realiseren van meer dan 3% marktaandeel in het VK, tegen een jaarlijkse omzet van 5 miljoen pond. Dat doel zouden we binnen drie jaar willen bereiken. Dat zou een waardering van 70 tot 80 miljoen pond betekenen.

We merken echter dat er veel vraag is naar onze dienst buiten het Verenigd Koninkrijk, waardoor we onze ambities hebben bijgesteld. We geloven dat het mogelijk moet zijn om 1 of 2 procent marktaandeel in de VS te realiseren en 100.000 wekelijkse gebruikers te realiseren over drie tot vier jaar. Daarmee zou onze uiteindelijke waardering verdubbelen naar zo’n 160 miljoen pond.

De online gokmarkt voor voetbal in het VK is nu zo’n 2 miljard pond waard, in 2025 zou die 4 miljard pond waard moeten zijn. In de VS groeit die markt van 1,7 miljard dollar naar 15 miljard dollar in 2025. We surfen dus mee op een groeiende markt en profiteren maximaal van deze groei met een onderscheidende strategie.

Circl Games Limited heeft sinds 10 november 2021 een vergunning in Groot-Brittannië en wordt gereguleerd door de Gambling Commission of Great Britain om faciliteiten te bieden voor pool betting op afstand.  

———————–
Lees hier de Policy van Dutch Sport Tech Fund inzake Sports Betting

Scroll naar boven