Dutch Sport Tech Fund investeert in AI-startup Ludimos

Deze Nederlandse startup heeft de Nederlandse cricketbond als klant.

Ludimos Dutch Sport-Tech Fund

Dutch Sport Tech Fund, het investeringsfonds voor sporttech-bedrijven, investeert in Ludimos. Deze Nederlandse startup gebruikt AI om cricketers slimmer te laten trainen. De app heeft zo’n 19.000 gebruikers en rekent onder meer de Nederlandse, Schotse, Duitse en Spaanse cricketbond tot haar klanten, evenals de Indische Premier League.

460 miljoen cricket spelers ter wereld

Madan Rajagopal is CEO en oprichter van Ludimos. Hij kwam op het idee voor Ludimos toen hij crickettrainingen gaf bij Bloemendaal. “Bij mijn wekelijkse trainingen drong het tot me door dat die trainingen veel slimmer kunnen. Ik werkte met AI en zag kansen om deze technologie in te zetten voor mijn favoriete sport. Bijna iedereen heeft een smartphone en kan zijn spel (laten) filmen. Door die data te analyseren, zien spelers meteen wat er beter kan. Andere sporten laten zien hoe nuttig data kan zijn, in de cricketsport is er nog een wereld te winnen op dit vlak.”

Alexander Janssen, CEO van Dutch Sport Tech Fund: “Hoewel cricket in Nederland niet de grootste sport is, heeft de sport wereldwijd 460 miljoen spelers. In India is het volksport nummer één. Ludimos kent dus een gigantisch potentieel. Veel clubs en bonden missen de middelen om eigen ICT-systemen op te zetten, waardoor Ludimos in de smaak viel bij grote clubs als het Indiase Royal Challengers Bangalore en negen nationale bonden, waaronder de KNCB. We gaan Ludimos helpen om de potentie van technologie in de cricketmarkt ten volste te benutten.”

Talent scouten met AI

Ludimos wordt als SaaS gebruikt en als platform om talent te ontdekken, zoals in India. “Indiase clubs scannen meer dan tienduizend profielen met behulp van AI, zodat ze nieuwe topspelers als eerste scouten. Het geeft amateurs een kans om ontdekt te worden door clubs in de grootste competitie. Er is een eerste speler op deze manier doorgebroken en verkocht aan een andere club. Daar zijn we misschien nog wel het meest trots op”, vertelt Rajagopal.

Rajagopal hoopt dat Ludimos onderdeel wordt van elke trainingsuitrusting van cricketteams. “Onze technologie heeft ook waarde voor andere sporten. Waarom zou de AI die cricketers beter leert spelen niet ook gebruikt kunnen worden door hockeyers, golfers, tennissers, honkballers en badmintonners? Het netwerk van Dutch Sport Tech Fund komt ons daarbij goed van pas, evenals de best practices die het fonds heeft door training-software voor andere sporten.”

Scroll naar boven