Dutch Sport Tech Fund investeert in breed portfolio van bedrijven met groeipotentie

Mariska van IJzerloo Dutch Sport Tech Fund

Mariska van IJzerloo adviseert startups en scale-ups op het gebied van leiderschap en HR. Ze is sinds kort lid van het Innovation Committee. In dit interview vertelt Van IJzerloo over haar rol in het fonds en welke kansen ze voor de toekomst ziet. “Dutch Sport Tech Fund investeert in een breed portfolio aan bedrijven, waarbij ik bij elk bedrijf steeds denk: wat goed dat deze bedrijven er zijn en wat hebben ze veel groeipotentie.”

Wat is je achtergrond?

“Tech-bedrijven groeien in stappen, bijvoorbeeld van 20 naar 75 werknemers, en dan door naar 200, en elke stap kent bepaalde uitdagingen voor het leiderschapsteam en de mensen. Ik heb ontdekt hoe die groei per fase valt te optimaliseren op het gebied van HR en leiderschap. Met mijn bedrijf Meaningfuldot adviseren we Internationale bedrijven op deze gebieden. Ook ben ik actief bij een Venture Fonds op het gebied van hardware-Tech en dus recent aangetreden in de Innovation Committee bij Dutch Sport Tech Fund.”

“Ik heb een achtergrond als sporter – ik tenniste op hoog niveau – dus was direct geïnteresseerd toen ik hoorde over Dutch Sport Tech Fund. Ik besloot contact op te nemen en we hadden al snel een klik. We kwamen tot de conclusie dat ik meer voor het fonds kan betekenen met mijn ervaring en kennis. Sindsdien ben ik lid van het Innovation Committee.”

Hoe help je het Innovation Committee?

“Ik analyseer startups aan de hand van hun founders (oprichters) of het managementteam. Het kenmerk van Tech-startups is dat ze in een snel tempo kunnen groeien. Kan het managementteam die groei mogelijk maken, kunnen ze snel genoeg leren en reflecteren?  Begrijpen ze hun markt goed genoeg?  Is het product ‘tech’ genoeg? Aan de hand van een aantal bewezen indicatoren kan ik inschatten of het team het bedrijf tot veel grotere schaal kan laten uitgroeien.”

“Veel startups focussen in het begin op het product en ik adviseer startups dat als dat kan ook weer los te laten. Ze moeten zich de vraag stellen: Wat is de impact die alleen dit bedrijf kan maken? Dat is essentieel om goede mensen aan te trekken en dat talent is weer essentieel voor verdere groei. De krapte op de arbeidsmarkt raakt immers ook startups; talent is in dat opzicht schaarser dan kapitaal.”

Wat is je indruk van het Innovation Committee?

“Het is een bijzondere groep hele inspirerende mensen omdat het een mix is van sporters, financieel deskundigen en Tech-experts. Het team is daardoor goed in staat om in te schatten wat er gebeurt in de markt voor sporttechnologie. Er is veel ambitie en gedrevenheid aanwezig, wat heerlijk werken is. Ik vind het daarbij een eer om met zoveel (voormalig) topsporters samen te mogen werken.”

“Vergis je niet: er zijn veel niches en specialismen in onze markt, van eSports (wat met gaming te maken heeft) tot fan-engagement en branding (wat met marketing te maken heeft) tot Urban Sport en natuurlijk Tech dat sport prestaties ondersteunt’. Het is een brede markt die vraagt om veel specialisten. Gelukkig zijn die allemaal vertegenwoordigd in het Dutch Sport Tech Fund, waardoor we expertise hebben over de volle breedte van sporttechnologie.”

Waar sla jij op aan?

“De sporter in mij slaat aan op innovaties die de prestaties van sporters verbeteren. Wat ik ook leuk vind is Over The Top Content (OTT), zoals video’s waarin je nauwgezet de bewegingen van sporters kan analyseren. Mijn zoon wil keeper worden en kan urenlang kijken naar uitvergrote keeperacties. Dat is inspirerende content, je vergroot daarmee entertainmentwaarde van sport en geeft rolmodellen een podium.”

“Interessant is ook de digitalisering van het contact met de fan-base. Hoe zorgt een club als Real Madrid voor het emotionele contact met de miljoenen fans? En hoe geef je die fans een stem? Door middel van technologie kan je daar slimme oplossingen voor bedenken. Daar gaat niet voor niets veel geld in om, ik verwacht daar veel van.”

“Waar welzijn en technologie samenkomen ontstaan ook interessante initiatieven. Denk aan apps die bijhouden hoeveel je fietst of apps die sporters op een andere manier betrokken houden. Deze toepassingen kennen een grotere schaalgrootte, meer marktpotentieel, maar ook meer concurrentie. Sport-technologie voor het grote publiek kent veel potentieel.”

Wat vind je de meest interessante deelneming(en)?

“Link my ride vind ik een hele mooie deelneming op fietsgebied. Ik ben zelf gek op mooie ritjes maken op de fiets; zo ben ik twee jaar geleden met ons gezin (inclusief mijn kinderen van 9 en 13) vanuit huis naar Berlijn gefietst. ‘Link my ride’ maakt het mogelijk om makkelijk andere fietsers te vinden om mee te rijden. Ook kun je zelf ritten voor anderen organiseren, en de avonturen kunnen ook weer gedeeld worden. Het is dus sociaal, sportief en creatief. De oprichters zelf zijn zelf ook beroemde wielrenners. Dat zien we vrij veel bij onze deelnemingen, dat de oprichters ook uit de topsport wereld komen.” 

“Horizm, een van onze huidige deelnemingen, is ook veelbelovend. Dit bedrijf digitaliseert de advertentie-kanalen van sportclubs. Ze zijn een ‘new school’, hypermoderne facilitator voor sponsoring en werken al voor toonaangevende voetbalclubs als Real Madrid en Chelsea. De sportwereld is nog bijzonder ouderwets op dit vlak; alle kijkers van de Champions League krijgen dezelfde advertenties, met name in het stadion. Horizm helpt alle topclubs en spelers in de wereld (onder meer Real Madrid, Chelsea, Arsenal en Inter Milan) om meer uit online kanalen te halen, met veel meer toegepaste advertenties.”

Wat heeft de toekomst voor ons in petto?

“Nederland loopt voorop op het gebied van sport: onze topsporters winnen bijvoorbeeld veel medailles bij de Spelen en andere toernooien. In dat opzicht stijgen we boven onszelf uit. Ook op het gebied van technologie loopt Nederland voorop: we hebben een goed functionerend tech-ecosysteem waarin startups kunnen floreren. Ook in dat opzicht draaien we in de internationale top mee. Dat die twee zaken samenkomen in Dutch Sport Tech Fund belooft veel goeds voor de toekomst.”

“Daarbij investeert Dutch Sport Tech Fund in een breed portfolio aan bedrijven, waarbij ik bij elk bedrijf steeds denk: wat goed dat deze bedrijven er zijn en wat hebben ze veel groeipotentie. Ik ben een idealist en investeer het liefst in bedrijven die goed zijn voor de maatschappij. Dat type bedrijven vind ik bij Dutch Sport Tech Fund, omdat deze bedrijven Nederland vitaler en dus mooier maken. Ik hoop en verwacht dat we met het fonds vroeg aangehaakt zijn bij de volgende Nederlandse tech-succesverhalen. Het is leuk om vroeg bij dat soort bedrijven betrokken te zijn en ze te helpen groeien met kennis en netwerk. Investeren draait immers om meer dan financiering, het draait ook om het delen van expertise.”

“De markt voor sporttechnologie heeft veel potentie. Er worden veel toekomstvoorspellingen gedaan en iedereen verwacht groei in alle takken van de markt. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan het gedrag van de consument: we meten steeds vaker onze prestaties als we hardlopen of wielrennen. We gebruiken steeds vaker sporttechnologie en dat zal in de komende jaren alleen maar toenemen. De investeerders in Dutch Sport Tech Fund profiteren daarvan.”

Scroll naar boven