Dutch Sport Tech Fund investeert in startup Horizm die werkt voor Real Madrid, Chelsea, Arsenal en Inter Milan

dutch sport tech fund horizm

Dutch Sport Tech Fund heeft een nieuwe deelneming: Horizm wil voor alle topclubs en spelers in de wereld werken. Ze helpen hun digitale assets, zoals social media, streaming apps en de website, te gelde te maken.

De nieuwste deelneming van Dutch Sport Tech Fund beschikt over een bijzonder portfolio van opdrachtgevers. Horizm helpt onder meer Real Madrid, Chelsea, Arsenal en Inter Milan om meer rendement uit online kanalen te halen. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van AI (kunstmatige intelligentie). Pedro Mestriner, CEO van het bedrijf, vertelt hoe Horizm de traditionele sportmarkt helpt digitaliseren en hoe Dutch Sport Tech Fund helpt om de ambities van het bedrijf te realiseren.

Digitale kansen benutten

De oprichters van Horizm zijn bepaald niet nieuw in de sportwereld. CEO Mestriner werkte onder meer voor FC Barcelona en Chief of Product José David Poveda adviseerde onder meer de NBA, Real Madrid, FC Barcelona, Moto GP. Het team is vastberaden om sportclubs te helpen alle kansen te laten benutten die de digitale revolutie biedt.

Dat is hoognodig ook, zo blijkt uit onderzoek. Sponsorbudgetten van bedrijven verschuiven steeds meer naar online. Sommige bedrijven spenderen nu al driekwart van hun advertentiebudget online. Adverteerders zoeken namelijk naar data-gedreven inzichten, zodat ze weten wat elke marketingeuro oplevert. Digitale sponsoring gaat ook een steeds groter deel van de omzet van bedrijven worden. Het was een paar jaar geleden goed voor vijf procent van de omzet, dat is nu dertig tot veertig procent en groeit de komende jaren tot tachtig procent. Daarom helpt Horizm sportclubs en rechtenhouders hun operatie te digitaliseren.

Wat is de missie van Horizm?

“We willen alle sportbedrijven en eigenaren van sportrechten helpen om digitale kanalen beter te benutten. Dat moet ervoor zorgen dat ze meer omzet uit meer verschillende inkomstenstromen genereren. Veel sportbedrijven hebben stabiele inkomsten uit uitzendrechten, ticketing, merchandising en sponsoring. Clubs lopen echter tegen beperkingen op, want de mogelijkheden voor deze kanalen zijn eindig. Er kunnen bijvoorbeeld niet meer dan drie bedrijven shirtsponsor zijn.”

Dat is waar Horizm in beeld komt. “Wij helpen sportclubs, -bonden en andere rechtenhouders om hun digitale assets, zoals social media, streaming apps en de website, te gelde te maken. Hierdoor ontstaan er nieuwe kasstromen en nemen ze een voorsprong op de concurrentie. Niet elke partij is even volwassen als het aankomt op de digitalisering van de operatie; sommige clubs verkopen nog stickers en zoeken naar shirtsponsors, terwijl andere clubs al opzoek zijn naar data-gedreven inzichten. Wij versnellen dat digitaliseringsproces.”

Welke trends spelen er in jullie markt?

“Sportfans consumeren content niet alleen meer via lineaire tv, maar ook online. Het publiek begeeft zich steeds meer op social media, maar clubs zijn nog onvoldoende in staat om te bepalen wat de interesse van hun volgers precies zijn. Sponsoren zoeken ook vaker naar digitale kanalen, zodat duidelijk is wat het marketingrendement is. Hierdoor is onze markt nu bezig met een digitale transformatie, zoals we die eerder al hebben gezien in bijvoorbeeld retail. Veel bedrijven zijn echter nog niet data-gedreven, dus helpen we ze bij deze transformatie. Als de sportsector klaar is met de digitale transformatie, is de sector in staat om andere innovaties als de Metaverse, blockchain en smart contracts te benutten.”

“Een andere trend die we benutten, is de implementatie van Artificial Intelligence in deze industrie. We zetten machine learning in, door beschikbare data te benutten om beter onderbouwde beslissingen te nemen. AI kan ook gebruikt worden om een betere inschatting te maken van de toekomst. Ook op dat vlak bieden we commerciële inzichten voor sportmerken. Als een bedrijf jaarlijks duizenden berichten plaatst op social media, is het zinnig te analyseren welke content goed scoort bij welke doelgroep. Die inzichten ontbraken, maar ontstaan met Horizm.”

Wat zijn jullie successen tot dusver?

“Door de corona-pandemie zagen veel clubs in dat het niet zinnig is om op een beperkt aantal verdienmodellen te vertrouwen. Daardoor ontstond er veel vraag naar de digitalisering van de business, waar Horizm van geprofiteerd heeft. Clubs zagen in dat ze aanwezig moeten zijn waar hun fans zijn: online. Net zoals in andere industrieën, heeft de pandemie de digitale transformatie enorm versneld.”

“Horizm rekent toonaangevende clubs als Real Madrid, Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal en Internazionale tot haar klanten. Dat is onderdeel van onze strategie. De sportmarkt is namelijk erg hiërarchisch. Wat Real Madrid heeft, wil Chelsea ook hebben – en dat is weer inspiratie voor andere clubs. Deze topclubs dwingen ons om het best mogelijke product te maken, dat we eventueel kunnen versimpelen voor kleinere clubs. Het is nou eenmaal makkelijker om een Ferrari te versimpelen, dan een minder snelle auto te verbeteren.”

Wat zijn je verwachtingen voor de komende jaren? En hoe helpt Dutch Sport Tech Fund je hierbij?

“Dutch Sport Tech Fund snapt hoe de industrie werkt. Sport is een andere markt dan bijvoorbeeld online retail: iemand is fan van Real Madrid, niet van Amazon. Dutch Sport Tech Fund helpt ons doordat het een sterk netwerk heeft op het gebied van sport en entertainment, waar we van gaan profiteren. Ook dagen de experts van het fonds ons uit in onze ambities. We hebben een bepaalde strategie, maar worden door het fonds gewezen op mogelijke uitdagingen en kansen in de komende tijd. Dat scherpt onze strategie.”

“Wat betreft onze toekomstplannen: we willen natuurlijk verder groeien en meer clubs en rechtenhouders aansluiten in meer landen en markten, zoals eSports. Ook zijn we voornemens om een digitale marktplaats te creëren voor merken. Hiermee is het niet alleen mogelijk om het rendement van online sponsoring te bepalen, maar zo kan een merk ook makkelijker online adverteren. Met een paar klikken kan het gericht bepaalde doelgroepen bereiken door rechtenhouders of clubs te sponsoren. Sponsoring wordt hierdoor nog beter meetbaar en effectiever.”

Wat is je exit strategie?

“Er zijn een paar opties. We kunnen zelfstandig blijven, meer financiering ophalen en nog verder groeien. Ook zouden we een exit kunnen maken richting andere interessante spelers in de markt, zoals grote mediabureaus. Een beursgang, wat traditioneler misschien, is ook een optie. Op de korte termijn gaan we sowieso meer kapitaal ophalen. We starten immers dit kwartaal nog een Serie A ronde om een volgende groeisprint uit te rollen en te vlammen tijdens het komende voetbalseizoen en het wereldkampioenschap. In alle eerlijkheid focussen we ons nu op de groei van het bedrijf en moet dat vanzelf voor een mooie exit zorgen. Goede uitvoering van ons plan is daarbij essentieel, zodat we onze voorsprong behouden en nog meer markten en clubs kunnen veroveren.”

Dutch Sport Tech Fund
Mark Snijders CIO

Horizm
Pedro Mestriner CEO

Scroll naar boven