“Dutch Sport Tech Fund is de perfecte match om onze groeiambities te realiseren.” Dat vertelt Jacques Sauvagnargues, CEO en medeoprichter van wielrenapp Link My Ride, de nieuwste deelneming van Dutch Sport Tech Fund. Sauvagnargues bedacht samen met zijn oud-ploeggenoot Tom Pidcock de wielrenapp. Pidcock is profwielrenner en won tijdens de laatste Tour de France de iconische Alpe d’Huez-etappe. Samen willen ze Link My Ride uit laten groeien tot een app die even groot en impactvol is als Strava, dat over honderd miljoen gebruikers beschikt.
Jacques, hoe kwam je eigenlijk op het idee voor Link My Ride?
“Ik zie wielrennen als een sociale sport. Ik zocht een app om met andere wielrenners contact te leggen, zodat we samen mooie routes konden afleggen. Maar zo’n app was er niet, tot mijn verbazing. Daarom besloot ik de uitdaging aan te gaan en aan de slag te gaan met dit idee. Zo is het idee voor Link My Ride ontstaan. Ik werk samen met Tom Pidcock, een jeugdvriend die ik leerde kennen tijdens het wielrennen en die nog steeds actief is in het profwielrennen. Zijn inbreng is heel erg waardevol en samen hopen we de app tot een wereldwijd succes te maken.”
Wat heb je tot dusver bereikt met Link My Ride?
“Eind 2020 hebben we de eerste versie van de app gelanceerd, een MVP zoals dat heet: een minimum viable product. Deze basis-versie van de app kreeg al snel veel goede reacties, waarmee ons idee gevalideerd werd. Dit is voor tech-bedrijven een gebruikelijke route om te onderzoeken of er vraag is naar een product: je maakt een basis-versie van je product, presenteert deze aan de markt en monitort de reacties. Veel profwielrenners die ik over Link My Ride vertelde, reageerden enthousiast en deelden een bericht over onze app op social media, waardoor de app al snel 2000 keer gedownload werd. Toen wisten we: er is vraag naar onze oplossing.”
“Tom Pidcock en ik hebben allebei een achtergrond in de topsport, dus hebben we het eerste jaar van Link My Ride veel moeten leren over het runnen van een bedrijf. We hebben ervaring opgedaan en ervaren krachten aangetrokken, waardoor we nog beter in staat zijn om de app tot een succes uit te laten groeien. Naast Tom, zoeken we continu naar andere ambassadeurs voor onze app. Een van de bekende wielrenners die zich als ambassadeur uitspreekt is Ryan Gibbons, een Zuid-Afrikaanse wielrenner. We verwachten de komende tijd nog meer klinkende namen aan te mogen kondigen.”
Wat wil je met Link My Ride bereiken?
“Onze ambitie is om de grootste app te zijn als het aankomt op de pre-ride, de ervaring voor de rit. Voordat je op de fiets stapt, zoek je bijvoorbeeld naar andere wielrenners en haak je graag aan op hun wielrenrit. Je zoekt naar leuke horecagelegenheden, zodat je een fijne pauze hebt. In al die dingen willen we faciliteren, door merken, wielrenners en clubs met elkaar te verbinden.”
“We hopen meer topsporters te verleiden om onze app te gebruiken en zouden graag samenwerken met andere sportapps. We streven ernaar om wielrenners over de hele wereld aan onze app te binden. Link My Ride zou moeten uitgroeien tot een app met dezelfde omvang en impact als Strava, dat inmiddels over zo’n honderd miljoen gebruikers beschikt.”
Dat is niet niks. Hoe hoop je dat te bereiken?
“We krijgen veel goede reacties van de gebruikers van de eerste versie van de app, dus we weten dat we op de goede weg zitten. Ook hebben we al enige ervaring met het benaderen van nieuwe markten, waardoor we goed weten wat wel en niet werkt. Door samen te werken met wielrenclubs en wielrenfederaties komen we snel in contact met de doelgroep, wat de groei versnelt. Zo zijn we in staat snel op te schalen.”
“Link My Ride is op dit moment vooral populair in het Verenigd Koninkrijk en Canada. Dat komt omdat we zelf uit het VK komen en onze eerste investeerder de Canadese wielrenfederatie is. Met de investering van Dutch Sport Tech Fund hopen we ook Nederland te veroveren. Nederland loopt altijd voorop op het gebied van fietsen en wielrennen. Jullie land staat bekend als innovatief en een voorloper. We hopen aan te haken op de indrukwekkende populariteit van het wielrennen in Nederland.”
Jullie brengen niet alleen wielrenners met elkaar in contact, maar hopen de wereld ook te verbeteren. Vertel, hoe zit dat?
“Tom en ik zijn al langer betrokken bij goede doelen. Tom is daar misschien nog wel fanatieker in dan ik: hij zet zich in voor diverse stichtingen die bomen planten en is erg betrokken bij het klimaat. Het was logisch om ook vanuit Link My Ride ons in te zetten voor een betere wereld. We zien het als een kans om iets terug te doen, de wereld te bedanken voor alle kansen die we hebben gekregen. Op dit moment steunen we Qhubeka, een goed doel dat fietsen schenkt aan inwoners van Afrika die zich geen fiets kunnen veroorloven en we onderzoeken of we andere initiatieven willen steunen.”
Waarom kozen jullie voor Dutch Sport Tech Fund?
“Ik onderzocht de verschillende investeringsfondsen in de markt en was specifiek op zoek naar een fonds dat zich richt op sporttechnologie. Een gemeenschappelijke connectie introduceerde me bij Dutch Sport Tech Fund en het klikte meteen met het team van het fonds. Dat het fonds ook investeert in Horizm sterkt me in mijn keuze. Ik kende Horizm al voor ik Dutch Sport Tech Fund leerde kennen en ben erg onder de indruk van de potentie van deze startup. Wie weet is er een kruisbestuiving met dit bedrijf mogelijk, waardoor we beide nog sneller kunnen groeien.”
“Er zit ook een mooie overlap in de andere startups waar Dutch Sport Tech Fund in investeert en ons bedrijf. Ik zie dan ook veel synergievoordelen en kansen om elkaar te versterken. We hopen dan ook gebruik te kunnen maken van het ecosysteem en elkaar te kunnen helpen groeien. Daarbij is het team van het fonds positief, deskundig en staat het open voor nieuwe ideeën. Het netwerk en de investering van Dutch Sport Tech Fund helpen ons om nog verder te groeien. Het is wat mij betreft de perfecte match om onze ambities te realiseren. Ik kijk dan ook uit naar de toekomst en verheug me op al het moois dat onze samenwerking voort gaat brengen.”