Eerste Nederlandse sport-tech-fonds richt zich op markt van 50 miljard dollar in 2030

dutch sport tech fund e-sports technology

Aron Winter, Marianne Timmer en Roelant Oltmans scharen zich achter Dutch Sport Tech Fund

De markt voor sport-tech zou in 2030 een waarde vertegenwoordigen van 50 miljard dollar, becijferde Drake Star Partners. Dat zou te danken zijn aan de opkomst van eSports, meer vraag naar prestatiedata van sporters en het beter benutten van mediarechten. Het vandaag gelanceerde Dutch Sport Tech Fund richt zich als eerste fonds exclusief op deze markt. Het combineert kennis van- en ervaring met sport en schaalbare technologie.

Diverse bekende sporters en ondernemers zijn bij het fonds betrokken. In de Raad van Advies nemen onder meer schaatsster Marianne Timmer, oud-Oranje hockeydames-coach Roelant Oltmans, Frank Barendse (directeur SPEC) en Bert Oosterloo (oud PWC-partner) zitting. Ambassadeur van het Dutch Sport Tech Fund zijn onder meer Stanley Menzo, Aron Winter en Willy van der Kerkhof.

Het fonds is van plan om jaarlijks in vijf tot tien sport-tech-bedrijven te investeren. Snijders: “We ondersteunen scale-ups met middelen, kennis en ons netwerk. Zo zorgen we ervoor dat Nederland vooroploopt op gebied van sport-tech en leveren we een bijdrage aan een beter sportklimaat. We richten ons initieel op bedrijven in eSports, bedrijven die zich richten op content- en data van sporters en platformen die mensen (samen) laten sporten.”

Data laat sport-tech-markt groeien

Mark Snijders, CEO van het Dutch Sport Tech Fund: “De sport-tech-markt is zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van data. Het uitgeven van content zorgt bijvoorbeeld voor een directe relatie tussen sporter of club en de fans, waarmee nieuwe verdienmodellen ontstaan. Ook vallen de prestaties van sporters beter te meten en voorspellen dankzij data. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bonden, clubs en sporters openstaan voor innovatie.”

Snijders is voormalig voetballer van AZ en het Engelse Port Vale. Volgens hem groeit niet alleen de vraag naar technologie voor fan-engagement en het verbeteren van prestaties van sporters. “Dankzij de opkomst van platformen als Twitch en YouTube Gaming groeit de eSports-markt volgend jaar naar een omzet van drie miljard. Wij hebben het netwerk en de expertise in huis om deze kansen te benutten. Als je er langer over nadenkt, is het eigenlijk best raar dat er nog geen fonds voor deze groeimarkt was.”

Over Dutch Sport Tech Fund

Het Dutch Sport Tech Fund wil van een positieve bijdrage leveren aan sport, door te investeren in de juiste sport, technologie – en databedrijven. De sporttechnologiemarkt vertegenwoordigt in 2030 een waarde van 50 miljard dollar. Het Dutch Tech Sport Fund is het eerste fonds dat zich exclusief op deze markt richt. 

Scroll naar boven