“H20 eSports campus wil de nummer één esports-locatie in West-Europa worden”

Dutch Sport Tech Fund H20 esports campus

Ondanks dat Nederland maar een klein land is, kunnen we een serieuze rol spelen op het gebied van esports. Dat vertelt Dirk Tuip, CEO van H20 eSports campus. Vanuit deze campus probeert hij de voorwaarden te creëren voor een succesvol eSports -ecosysteem. Hij vertelt over zijn ambities – van H20 de nummer één esports-locatie van West-Europa maken – en welke impact de Metaverse heeft op esports.

Waarom heb je de H20 eSports campus opgericht?

“Ik heb twee andere bedrijven, een online marketingbedrijf en een softwarebedrijf, waarbij ik twee dingen ontdekte. Ik zag dat het lastig was om jongeren te enthousiasmeren en dat ze graag gamen. We startten met een initiatief op het gebied van gaming om jongeren langer vast te houden, maar zagen al snel in dat gaming ook gebruikt kan worden om jongeren in hun kracht te zetten en ze nieuwe skills te leren. Game niet minder, maar zinvoller, is mijn devies. Laat dat ook een tip zijn voor ouders die zich zorgen maken over hun gamende kind. Geïnspireerd op de Google Campus hebben we een fysieke locatie ontwikkeld waar talent en bedrijven samenkomen in een ecosysteem. H20 eSports campus moet een instituut worden op het gebied van esports. Hiermee zijn we hard op weg.”

Hoe ziet de campus eruit?

“We hebben een bedrijfsverzamelgebouw en esports/gaming-hal ontwikkeld waarin het ecosysteem voor esports, tech en gaming kan floreren. esports is nu nog niet zo groot in Nederland als in andere landen, waar internationale topwedstrijden uitverkocht zijn en topspelers geadoreerd worden. Toch groeit de sport elk jaar flink. We brengen kennis samen op één plek en verwachten van gaming zo een sociale, zinnige bezigheid te maken, waarbij mensen elkaar weer fysiek ontmoeten.”

“Een van de onderdelen van de campus is de H20 Arena, een stadion waar we esports- wedstrijden organiseren. Het is een plug en play-oplossing voor esports-wedstrijden, waar het gemakkelijk is om wedstrijden op te nemen en er zelfs heuse stadiongeluiden te horen zijn. Zo’n professionele setting laat de ontwikkeling van esports-talent flink versnellen.”

Twee jaar geleden startte je de H20 eSports campus. Hoe gingen die twee jaar?

“De pandemie had impact op onze business, omdat we vaak onze deuren hebben moeten sluiten door de lockdowns en beperkt aanspraak konden maken op steunpakketten. Nu dat – hopelijk – achter de rug is, kunnen we verder bouwen aan onze missie: de nummer één esports-locatie in West-Europa worden. De campus is niet alleen een verzameling gebouwen, maar ook een community. Huurders worden automatisch lid van een businessclub, die vier keer per jaar bij elkaar komt. 

Dirk Tuip H20 eSports campus Dutch Sport Tech Fund

Ook hebben we een partnership met de provincie Noord-Holland, waardoor we twee keer per jaar startups kunnen voordragen voor hun accelerator programma. In feite fungeren we als platform voor onze leden. Er zijn overigens nog plekken op onze campus voor geïnteresseerden.”

“Aardig om te vermelden: we worden al langere tijd door andere steden gevraagd om ook daar een H20-locatie op te starten. We hielden eerst de boot af, maar hebben dankzij een partnerschap met Pathé slim kunnen opschalen. In bioscoopzalen vinden esports-wedstrijden plaats, waardoor lokaal talent een kans krijgt. Zo krijgt ook onze scouting vorm. Tech- en esports-talent kunnen we op de campus verder begeleiden. Samen met onze partners hebben we zo een nog groter bereik.”

Kan je iets vertellen over de bedrijven die op de campus te vinden zijn?

“Natuurlijk. Er zijn twee bedrijven die we hebben voorgedragen aan het acceleratorprogramma van de provincie. Deze bedrijven hebben niet alleen een goed idee, maar ook omzet en klanten. ShowYourSkills, een bedrijf dat challenges aanbiedt aan voetballers, is zo’n bedrijf. Het is als game ontwikkeld: voetballers doen de oefeningen en hun inzendingen worden door trainers beoordeeld. Dat staat voor de toekomst van sport. Ze willen nu opschalen richting andere sporten dan voetbal.”

“Hado is een ander veelbelovende startup. Hado is een vorm van trefbal, zoals je dat kent van school, maar dan met moderne technologie. Door middel van AR (Augmented Reality) wordt de werkelijkheid verrijkt met digitale elementen, zoals ‘energieballen’ die je naar de tegenstander kan gooien. Zo blijven deelnemers op een leuke manier in beweging.”

Je bent oorspronkelijk topsporter. Wat neem je daarvan mee in je huidige rol?

“In dat opzicht volg ik het advies op dat ik van Johan Cruyff kreeg tijdens mijn opleiding aan de gelijknamige sportacademie: denk tijdens je sportcarrière na over de carrière daarna. Van jongs af aan heb ik gehandbald, tot aan het nationale elftal. De lessen die ik daar heb opgedaan, neem ik nu mee naar esports.”

“Ik leerde destijds dat het niet alleen om de sport zelf gaat, maar ook om andere factoren. Denk aan mentale coaching en prestatie-coaching; ieder individu heeft een andere begeleiding nodig. Door kruisbestuiving tussen de traditionele sport en esports valt er een wereld te winnen. Ook op het gebied van voeding valt veel waarde toe te voegen, net als het trainen van de hand-oog-coördinatie en de reactiesnelheid van iemands ogen.”

Wat verwacht je van de Metaverse?

“Op dit moment is het een buzz-woord, je hoort er veel mensen over spreken. Veel investeringen vinden dan ook plaats in bedrijven die zich op de Metaverse richten. Tegelijkertijd denk ik: er is al een Metaverse, een virtuele werkelijkheid waarin we samenkomen, op onze smartphone en PC. De meeste online games vinden al in een virtuele werkelijkheid plaats.”

“Toch heb ik hooggespannen verwachtingen van de Metaverse. Veel innovaties starten in gaming en sijpelen door naar andere sectoren, denk bijvoorbeeld aan play to earn en NFT’s. De opkomst van de Metaverse zal ongetwijfeld gepaard gaan met een paar ups en downs, hypes en dips. Toch vinden er zoveel investeringen plaats in deze sector, dat de Metaverse ongetwijfeld zijn belofte zal inlossen.”

Hoe succesvol kan Nederland eigenlijk worden op het gebied van esports?

“Nederland is weliswaar een klein land, maar er zijn veel sporten waarin Nederland meespeelt op topniveau. Ook bij de Olympische Spelen steken we onze ambities nooit onder stoelen of banken. Dat de ambities van Nederland op sportgebied vaak worden gerealiseerd, komt doordat we inventief zijn en goed kunnen samenwerken. Ondanks dat esports groter zijn in China, waar het een heuse volksport is, kunnen we op termijn ook meedoen met de top. We hebben gelukkig veel creatief en technisch talent in huis, dus dat biedt perspectief. Wie niet groot is, moet slim zijn.”

Scroll naar boven