30 experts dragen bij aan de due diligence van Dutch Sport Tech Fund

dstf due dilligence

De due diligence is de controle die investeerders doen voor ze besluiten met een bedrijf in zee te gaan. Bij Dutch Sport Tech Fund wordt daarbij gebruikgemaakt van meer dan dertig experts, waardoor risico’s goed worden afgedekt. Dat vertellen Alexander Janssen (CEO van Dutch Sport Tech Fund) en Ardin Dekker (lid van Innovation Committee van het fonds) in dit interview. “Ons ecosysteem is een USP dat ons in staat stelt goed te scouten en de startups verder te laten groeien.”

Due diligence op verschillende niveau’s belangrijk

Janssen: “Een startup die een investering wil ophalen, belicht alleen de mooie kanten van het bedrijf. Voordat ik aantrad bij Dutch Sport Tech Fund, ben ik bij meer dan veertig M&A-transacties betrokken geweest en in alle gevallen kwamen er tijdens de due diligence zaken aan het licht die impact hadden op het vervolg van het overnameproces. Daarom is een gedegen due diligence belangrijk, want het minimaliseert het risico.”

Voor een investeringsmaatschappij als Dutch Sport Tech Fund is de due diligence zo mogelijk nog belangrijker, aangezien er gewerkt wordt met het geld van anderen (investeerders). “Daarbij hebben we te maken met jonge bedrijven, startups en scale-ups, die over weinig historische data beschikken en enkel (aanloop)verliezen hebben gerealiseerd. Dat betekent dat er een groter risico (maar ook een groter potentieel) in deze investeringen schuilt”, aldus Janssen. Dat is dan ook waarom Dutch Sport Tech Fund een stap verder gaat bij de due diligence en ook een technische analyse doet.

Ardin Dekker, een van de jongere teamleden van het Innovation Committee, kan daar meer over vertellen. Hij heeft een achtergrond in fintech en private equity, waardoor hij bij meer M&A-transacties betrokken is geweest. Dekker: “Bij veel fondsen zijn er een paar mensen fulltime bezig met het scouten van nieuwe bedrijven, waarna die worden voorgelegd aan de board. Bij Dutch Sport Tech Fund werkt het andersom: de board doet een quick-scan van bedrijven en legt die vervolgens voor aan het Innovation Committee en Investment Committee.”

Alexander Janssen

Alexander Janssen​

CHIEF EXECUTIVE OFFICER​

Ardin Dekker

Ardin Dekker

MEMBER INNOVATION COMMITTEE

Beoordeling van mogelijke investeringen

Dat brengt ons op de twee comités die betrokken zijn bij de beoordeling van mogelijke investeringen: het Innovation Committee en Investment Committee. Dekker: “Zodra de board een quick scan heeft gedaan, is het Innovation Committee als eerste aan zet.” 

Bedrijven worden gecontroleerd op vijf aspecten:

  1. Werknemers en de mensen in het team onder de loep: wat is hun achtergrond, werkervaring, opleiding en trackrecord?
  2. Hoe heeft het bedrijf de sales en marketing vormgegeven? Zijn daar nog verbeterpunten?
  3. Het businessmodel: is er een product-market-fit?
  4. Er wordt een technische onderzoek gedaan, om te zien of het product stabiel en werkelijk innovatief is.
  5. De schaalbaarheid van het bedrijf. Met andere woorden: valt het ook in andere landen of markten te lanceren en zou het bedrijf meerdere producten kunnen aanbieden?

Per deelneming kijken we naar de expertise van de mensen in de commissies en stellen per nieuw bedrijf een commissie samen, waarbij we het due dilligence traject in gaan.

Janssen vertelt dat twee onderdelen van het onderzoek van het Innovation Committee zijn gestandaardiseerd:

De technische check

“We doen een zogenoemde coding review, wat ons een kijkje onder de motorkap geeft. Toen we een deelneming namen in Scala Sports, stond het bedrijf op het punt om een deal te sluiten met de Amerikaanse tennisbond. Daarmee zou het aantal gebruikers van tienduizenden naar miljoenen groeien. Dankzij de coding review konden we onderzoeken of de software van Scala Sports dit aankon.”

De HR check

Ook het HR-onderzoek is van enorm belang. “We investeren een groot bedrag in een klein leiderschapsteam. Daarom is het belangrijk om op tijd te ontdekken of de ondernemers het bedrijf internationaal kunnen laten groeien.”

Vervolgens is het Investment Committee aan zet voor een financiële en juridische onderzoek. Dit behelst onder meer een klassiek boekenonderzoek, uitgevoerd door senior accountants. Janssen: “In deze fase doen we voornamelijk een kwaliteitscheck naar de financiële systemen en de juridische structuur van het bedrijf. Ook willen we de robuustheid van financiële prognoses valideren. We hebben een aantal zeer ervaren accountants binnen onze groep van investeerders en die leggen in no time de vinger op eventuele zere plekken.”

Ecosysteem van experts

Het netwerk van investeerders bestaat niet alleen uit ervaren accountants, integendeel: Dutch Sport Tech Fund heeft een breed en gevarieerd netwerk van investeerders. “Van de circa 150 investeerders nemen er ongeveer 30 zitting in het Innovation Committee en Investment Committee omdat ze specifieke vaardigheden hebben die van pas komen bij due diligence-onderzoeken. In dat opzicht is het ecosysteem van experts een USP.

We profiteren van de kennis van experts op het gebied van gaming, esports, finance, ondernemerschap, topsport, coaching, marketing, productontwikkeling, media, AI, data en meer. Daarbij hebben ze als mede-investeerder een groot belang in de adequate controle van investeringen.”

Dekker merkt op dat juist de combinatie van verschillende perspectieven een toegevoegde waarde heeft. “Een topsporter kan de waarde van een bepaald product goed inschatten, omdat die zich bijvoorbeeld afvraagt waarom zoiets niet eerder is uitgevonden. Zou hij of zij van deze toepassing zelf baat hebben gehad tijdens zijn/haar sportcarrière? Dat maakt een bedrijf nog geen succes: het moet ook de juridische en financiële zaken op orde hebben. Soms zijn verschillende experts het niet met elkaar eens. Een product blijkt goed in elkaar te zitten, maar sluit niet aan op de behoeften in de markt. Juist de combinatie van marktkennis, ondernemerschap en productkennis is in zo’n geval erg waardevol.”

Kennis van experts in de praktijk

Janssen deelt twee concrete voorbeelden van deelnemingen waarbij de vakkennis van experts onontbeerlijk bleek. “Horizm bedacht een oplossing voor een markt die eigenlijk nog niet bestond. Daarom was het rondom deze investering belangrijk om te begrijpen hoe sponsoring in de voetbalmarkt in elkaar zit. We zijn erg blij met de kennis op dit gebied van Marco de Ruiter, CEO van Walt Disney in Nederland, de moedermaatschappij van ESPN. Hij stelde de juiste vragen en gaf groen licht voor deze investering, wat ons vertrouwen gaf. Een andere expert op het gebied van marketing merkte op dat Horizm disruptief was en veel potentie had. Dat bleek ook het geval: het duurde niet lang voor grote voetbalclubs als Chelsea en Real Madrid in zee gingen met Horizm.”

Bij tennis en padel app Scala Sports boog het fonds op de kennis van Robert Rutten, als top tennisser actief op het senior circuit en een succesvol ondernemer. “Zijn kennis kwam niet alleen van pas bij de due diligence, hij is nu als lid van de board nog steeds betrokken bij Scala Sports. Zo maakt een deelneming blijvend gebruik van de kennis van het fonds. Ons ecosysteem is een USP dat ons in staat stelt goed te scouten en de startups verder te laten groeien.”

DSTF team padel

Dutch Sport Tech Fund team
padeltoernooi 2023

Scroll naar boven