‘Dutch Sport Tech Fund heeft dankzij unieke mix van expertises een goede uitgangspositie’

Marco de Ruiter

Marco de Ruiter heeft jarenlange ervaring op het gebied van media, entertainment en ondernemerschap. Na werkzaam geweest te zijn als Managing Director, Executive Vice President Benelux & Germany bij FOX Network Group, is hij inmiddels door de overname van 21st Century FOX door Disney werkzaam als Country Manager and Head of Media Benelux bij The Walt Disney Company. De Ruiter is recent toegetreden tot het Innovation Committee van Dutch Sport Tech Fund en vertelt in dit interview welke kansen hij ziet voor het fonds.

Wat is je rol bij Dutch Sport Tech Fund?

“Ik ben investeerder in het fonds en door mijn expertise gevraagd of ik zitting wil nemen in het Innovation Committee. Ik ben al vanaf 2011 angel investor (iemand die in de eerste fase van startups investeert). Door deze activiteiten en een eerder avontuur als internet-ondernemer heb ik veel geleerd op het gebied van ondernemerschap en het laten groeien van tech-bedrijven. Ik zocht naar een manier om samen met anderen te investeren, om van elkaars kennis te profiteren en om van elkaar te leren. Daarbij zocht ik expliciet naar een fonds voor sporttechnologie, omdat ik veel kansen zie in deze markt.”

“Als lid van het Innovation Committee analyseer ik hoe innovatief de (potentiële) deelnemingen zijn. Ook sta ik stil bij de rol van de ondernemer en toets ik de aannames van het oprichters-team aan mijn eigen ervaringen op bijvoorbeeld het gebied van (OTT) content. Een veelvoorkomende valkuil bij startups is dat velen in principe ‘een-oplossing-op-zoek-naar-een-probleem’ zijn. Daarom stel ik altijd de vragen: wat doet deze innovatie voor de consument? Zit deze echt op deze innovatie te wachten? Wie is je potentiële doelgroep en hoe groot is die markt? Valt dit idee te beschermen als intellectueel eigendom? En valt het misschien te ‘exporteren’ van de sportmarkt naar andere markten?”

Welke potentie zie je voor het Dutch Sport Tech Fund?

“Ik zie een grote potentie voor Dutch Sport Tech Fund. De markt voor sporttechnologie groeit gigantisch. Dat komt door de doorbraak van nieuwe technologieën, die hun weg vinden naar sportvelden om prestaties van sporters te verbeteren of om de relatie met de fan te verdiepen of versterken. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van sport betting en op crypto gebaseerde vormen van interactie met fans. Dutch Sport Tech Fund geniet dus van een goede timing.”

“In zowel Nederland als Europa is er nog een groot gat tussen de uitvindingen en hoe die hun weg vinden naar de consument. Geld, kennis en expertise kunnen ondernemers helpen om de innovaties te vermarkten. Het Dutch Sport Tech Fund kan daar een grote rol in spelen. Deze zogenoemde Valley of Death voor innovatie (de lastigste fase voor startups) valt te bewateren met alle kennis en kunde van het fonds, zodat ze eerder en sneller groeien en tot bloei komen.”

Waarom heb je je aan Dutch Sport Tech Fund verbonden? 

“Dutch Sport Tech Fund heeft een unieke mix van professionals uit verschillende disciplines. Denk aan voormalig topsporters die als ambassadeur of direct betrokken zijn, die gemakkelijk kunnen inschatten of een innovatie de sport ten goede komt. In het Investment Committee zitten veel professionals met financiële en fiscale expertise, wat natuurlijk van pas komt.”

“Het Innovation Committee is weer doorspekt van kennis over technologie, media, sponsoring en het betreden van de consumentenmarkt. Ook zit er veel ondernemerservaring in de leiding van het fonds. Deze krachtige mix aan expertises, gecombineerd met toegang tot financiering, biedt een erg goede uitgangspositie voor het fonds. Daar verbind ik me dus graag aan.”

Welke trends zie je in de markt voor sport-technologie – en met name op het gebied van OTT?

“OTT maakt het mogelijk sport-content (zoals livestreams) op een andere manier te distribueren. Zo kan de eigenaar van de rechten, zoals een sportbond of -club, content direct bij de doelgroep laten landen. Deze markt is in volle ontwikkeling, met name bij minder grote sporten dan voetbal, zoals bijvoorbeeld triathlon, of verschillende vrouwensporten. Clubs en sporten die zelf hun content kunnen uitgeven, profiteren daarvan doordat ze ook andere activiteiten daaromheen kunnen organiseren. Dat creëert veel waarde voor de sport, sportorganisaties en atleten. Ook geeft het ze meer controle over de waardeketen, doordat ze minder afhankelijk zijn van het broadcaster-model.”

“Elke markt voor OTT is weer anders, maar je zou kunnen zeggen dat OTT ook weer andere sporttechnologieën aanjaagt en indirect de digitale transformatie van traditionele sporten versnelt. Het opent namelijk de weg naar een directe relatie met de consument en die fan-relatie valt te kapitaliseren.

Hierbij vind ik persoonlijk de nieuwe blokchain-mogelijkheden super interessant. Dit soort toepassingen creëren nieuwe mogelijkheden voor engagement en loyaliteit, zoals NFT’s.

Als je dan bedenkt dat 8 op de 10 consumenten zichzelf sportfan noemt, dan heb je het over een gigantisch bereik. Wie ervoor zorgt dat sportliefhebbers meer doen dan alleen een wedstrijd bekijken, heeft een winnend product in handen.”