Onze Focus

Dutch Sport Tech Fund heeft een sterke investeringsfocus op de volgende thema's: Human Performance, Data & Analytics, Fan Engagement, Athlete Branding, OTT, Esports & Fantasy Sports.

Human Performance

In de hedendaagse sport maken teams en spelers steeds meer gebruik van alle mogelijke voordelen om hun prestaties op het veld te verbeteren. Camera’s, sensoren in de schoenen, wearables, realtime visualisatie en RFID-tagging. Allemaal hulpmiddelen die al niet meer weg te denken zijn in de hedendaagse sport(technologie)markt. Analyseplatforms zoals Kinduct en Hudl hebben coaches toegang gegeven tot geautomatiseerde systemen om de prestaties van atleten en sporters te verbeteren. Een markt met een enorm groeipotentieel en daarom bijzonder interessant voor beleggers.

Data & Analytics

Data & analytics heeft een revolutie teweeggebracht in scouting in de professionele en amateursport. Tal van technologische hulpmiddelen met uitgebreide databases, allemaal gericht op het verbeteren van de besluitvorming tijdens het wervingsproces. Stats Perform beheert bijvoorbeeld een wereldwijde database met 730.000 spelers in 250 competities, waarvan de uitgebreide scouting workflowtools het dagelijks beheer van scoutingafdelingen voor wereldwijde clubs vergemakkelijken. Ook hier ziet Dutch Sport Tech Fund enorme ontwikkelingen en dito potentieel op de korte en middellange termijn.

Fan engagement

Om de wereldwijde fan aangehaakt te houden, zijn niet alleen nieuwe technologieën en distributiemodellen nodig, maar ook nieuwe vormen van content, die op het juiste moment en op de juiste plek aangeboden worden. We verwachten dat contentproviders hun aanbod blijven uitbreiden om fans in staat te stellen nog dichter bij de actie te zijn, zoals “behind the scene” video’s en interviews. We zien dat zowel omroepen als OTT (Over The Top)-platforms profiteren van deze trend. Met documentaireseries zoals Netflix’s ‘Drive to Survive’ als een goed voorbeeld worden fans in staat gesteld carrièrebepalende momenten te herbeleven voor een aantal van de meest spraakmakende atleten ter wereld. We voorspellen dat de gemiddelde fan meer betrokkenheid en investeringen verlangt voor een beter stadion gevoel. Van on-demand instant herhalingen van sportmomenten tot snacks tijdens de pauzes die naar jouw plek in het stadion worden gebracht.

Athlete Branding

De opkomst van atleten als social media influencers is geen nieuw concept, maar heeft de afgelopen tijd wel een enorme vlucht genomen. Sportsterren zijn meer geworden dan alleen entertainers op het veld. Dit nieuwe tijdperk van de influencer-atleet heeft gezorgd voor authentieke verbindingen met fans en dus een hogere betrokkenheid. Het heeft atleten de mogelijkheid geboden hun eigen verhaal rechtstreeks met hun fans te delen. Hierdoor wordt hun persoonlijke merkwaarde en dus ook hun waarde voor bestaande en potentiële sponsors vergroot. Op deze manier is het medialandschap van sportmedia danig veranderd. Platforms willen rechtstreeks met de atleten en teams samenwerken, waarbij alle zaken met betrekking tot sociale en digitale media worden geregeld.

De opkomst van 'Over The Top' (OTT) content

Momenteel zijn we getuige van grote ontwikkelingen in de bredere media- en entertainmentindustrie als het gaat over de manier waarop content wordt geproduceerd, geleverd en geconsumeerd. Nieuwe gespecialiseerde OTT-technologiedienstverleners, zoals MPP Global, Cleeng, Alpha Networks en Deltatre, zijn de afgelopen jaren ontstaan om clubs, federaties en zelfs omroepen te helpen hun OTT- of live mediastreaming aanbod in te regelen en te verbeteren. Dat gezegd hebbende, voorzien we niet dat traditionele aanbieders van betaaltelevisie, Telco-operators of contenteigenaren op de middellange termijn overbodig worden.

Esports & Fantasy Sports winnen aan populariteit

Er is een groot verschil in aantallen tussen de omvang van de esports-industrie ($ 1,1 miljard in 2021) en de huidige esports-kijkers (454 miljoen) en de potentiële kijkersbasis (2,5 miljard gamers wereldwijd). Hier zien we dus een immens groeipotentieel voor de toekomst. Mediarechten en sponsoring zullen naar verwachting deze omzetgroei stimuleren, waarbij eigenaren van mediarechten en merken steeds vaker aan zullen haken in deze markt. Deze trend zal in de toekomst alleen maar verder versnellen aangezien esports een kernstrategie wordt voor alle grote traditionele sportfranchises.

In onze digitale wereld waar loyaliteit steeds moeilijker vast te stellen is, zijn Fantasy Sports waardevolle tools, waardoor competities en teams een directe dialoog kunnen voeren en geld kunnen verdienen met hun fanbase. Het stelt competities en teams niet alleen in staat om jongere generaties aan te boren en nieuwe fans te vinden, maar het creëert ook een loyalere fanbase, die vaak helpt om casual fans om te zetten in meer toegewijde fans.

Lees hier onze policy inzake Sports Betting.

Onze Partners

Driving Dutch Sports Technology
Scroll naar boven