Fando wil dit jaar uitgroeien naar 100 miljoen gebruikers en tekent samenwerking met Google Cloud

Fando

Manit Parikh is CEO en founder van Fando. Deze startup is één van de snelst groeiende sportbedrijven van Zuidoost-Azië en een niet-Nederlandse deelneming van Dutch Sport Tech Fund. In dit interview vertelt Parikh hoe de app uitgroeide naar vier miljoen gebruikers en hoe de startup dit jaar meer dan 100 miljoen gebruikers wil realiseren. Een strategisch partnerschap met Google Cloud en samenwerkingen met diverse telecombedrijven helpt Fando daarbij.

Gigantische potentie

In een eerder interview met Dutch Sport Tech Fund vertelde Parikh hoe Fando werkt en hoe de app sportfans faciliteert om hun favoriete sporten te volgen. “Fans kunnen op Fando content consumeren, fantasy sports volgen, user generated content delen, loyalty points verdienen en met die loyalty points producten kopen op het Fando-platform.”

Parikh hoopt van Fando een unicorn (een tech-bedrijf dat meer dan een miljard dollar waard is) te maken. De potentie van Fando is ongekend, aangezien het bedrijf zich richt op markten als de Zuidoost Aziatische markt (meer dan 600 miljoen inwoners), Zuid Azië (idem), het Midden Oosten (200 miljoen inwoners), Afrika (800 miljoen) en Brazilië (300 miljoen). Het heeft een voorsprong op de concurrentie, want het is een zogenoemde “first mover” in deze regio. Ook andere, meer volwassen markten bieden overigens veel kansen. Daarbij maakt Fando slim gebruik van platformen als Discord, Subreddit en andere platformen, waardoor het profiteert van een netwerkeffect. 

Partnerschap met Google Cloud

Google Cloud is een strategische partner geworden van Fando. “We zijn heel erg blij met deze samenwerking. Google Cloud biedt een CO2-neutrale cloudoplossing wat bijdraagt aan de ESG-doelstellingen van Fando. Dit partnerschap stelt ons ook in staat om gebruik te maken van nieuwe AI-tools die Google lanceert, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van onze back- of front-end. Deze samenwerking verschaft ons daarbij toegang tot verschillende afdelingen binnen Google, waardoor er sneller geschakeld kan worden. Dat biedt belangrijke voordelen voor ons bedrijf. Ook wisselen we kennis uit op het gebied van Web3, de nieuwe (of decentrale) versie van het internet.”

Ander heuglijk nieuws: Sherie Ng, CEO van Google Cloud Maleisië, is toegetreden tot de board van Fando. Ze zal fungeren als AI-adviseur voor Fando. Andere adviseurs van Fando zijn onder meer Patricia Auer, COO van Nest en Mario Nawfal, CEO van International Blockchain Consulting.

Samenwerking met telecombedrijven

De samenwerking met Google Cloud is niet de enige prestatie van Fando de afgelopen tijd. Het bedrijf sluit de komende weken contracten af met twee grote telecombedrijven. Dat zijn Indosat Hutchinson met 100 miljoen gebruikers in Indonesië en CelcomDigi met 30 miljoen gebruikers in Maleisië. Door deze samenwerkingen wordt Fando geïntegreerd in de apps van de telecombedrijven. “Hierdoor kunnen de gebruikers van de apps van Indosat Hutchinson en CelcomDigi sportcontent bekijken, betalingen doen, leningen afsluiten en zelfs handelen in fan tokens. Het zijn super-apps, applicaties waarmee je eigenlijk alles kan doen.”

De samenwerking tussen de telecombedrijven en Fando zorgt voor een win-winsituatie, legt Parikh uit. “De telecombedrijven krijgen met dit partnerschap de mogelijkheid om inactieve gebruikers te activeren. Ongeveer dertig procent van de telecomklanten gebruikt de app van het bedrijf namelijk niet, terwijl actieve gebruikers meer opleveren. Als ze de app vaker gebruiken en bijvoorbeeld meer video-content bekijken, zal er meer data gebruikt moeten worden. Telecombedrijven faciliteren die data, wat betekent dat ze meer omzet per klant realiseren. Dat is waarom telecombedrijven graag met ons samenwerken. Wij zijn er ook mee geholpen, omdat we gemakkelijk een nieuwe markt betreden en nieuwe gebruikers vinden. Zo ontstaan er synergievoordelen.”

Beurgang met digitale munt

Fando plant eind dit jaar een beursgang op diverse crypto beurzen, een zogenoemde Initial Public Offering (IPO). “Dit zal op zowel centrale als decentrale beurzen plaatsvinden en is nodig om de liquiditeit van de tokens te faciliteren”, aldus Parikh. “Sportfans verdienen tokens op het platform, bijvoorbeeld als ze content delen of bekijken. Die tokens zijn straks verhandelbaar binnen en buiten platform, waardoor ze voor geld in te wisselen zijn. De tokens zijn nu al verhandelbaar voor fysieke objecten, zoals elektronica en verzamelobjecten. We denken zelfs aan vastgoed via Fando-tokens. Dat betekent dat je dus een huis of een honderdste deel van een huis kan kopen met Fando-tokens. Zo wordt het voor meer mensen makkelijker om in vastgoed te beleggen.”

Indrukwekkende groei

Fando heeft een flinke groei doorgemaakt en hoopt die groei de komende tijd te versnellen. “De app heeft inmiddels 4 miljoen gebruikers. We hebben een jaarlijkse omzet van 22 tot 23 miljoen dollar en een positieve EBITDA van 20 tot 30%. Fando zal zich de komende maanden richten op de integratie met super-apps in Maleisië en Indonesië en nog meer telecombedrijven in de nabije toekomst. We verwachten te groeien naar 50 tot 60 miljoen gebruikers in het Zuidoost Azië, Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Afrika. Tegen het einde van het jaar hopen we te groeien naar meer dan 100 miljoen gebruikers. Op dit moment openen we kantoren in Saudi-Arabië, Abu Dhabi, Dubai, Brazilië, Australië, Indonesië en Maleisië en breiden we ons managementteam uit op strategische posities. Onze omzet zal dit jaar naar verwachting verdubbelen. We zijn in gesprek met tien tot twaalf telecombedrijven, waarvan we hopen er vier of vijf aan te sluiten. De toekomst ziet er veelbelovend uit.”

Dutch Sport Tech Fund heeft in oktober 2021 een belang genomen in Fando. Meer weten over investeren in ons portfolio. Neem contact op via info@dutchsporttechfund.nl

Scroll naar boven