In 2012 startte Martijn van Dijk met Scorito: een Fantasy Sports-platform. Op Scorito spelen inmiddels 1,6 miljoen Nederlanders met regelmaat online sportspellen. Deelnemers stellen er een team samen met voetballers, tennissers of wielrenners, waarbij punten worden verdiend op basis van werkelijke sportuitslagen. In Nederland is het bedrijf al jaren marktleider, maar dat betekent niet dat Scorito stilzit.
Er is recent 2 miljoen euro opgehaald via obligaties. Dat kapitaal wordt gebruikt om een nieuw businessmodel te ontwikkelen: Play for Money. “Hiermee gaan we onze fanatieke achterban ook de mogelijkheid bieden om onze spellen tegen anderen te spelen om een geldelijke inleg. Wij bieden daarbij het platform en romen een percentage van de inleg af”.
Bij de oprichting van Scorito, was het plan al om Play for Money aan te gaan bieden. Waarom heeft Scorito daar dan zo lang mee gewacht? Van Dijk: “Dat heeft te maken met de wetgeving in Nederland. Voor het aanbieden van Play for Money is een vergunning benodigd voor online kansspelen. In 2012 was die wetgeving daarvoor in de maak en was de verwachting dat dit in 2014 van kracht zou zijn. Nou, dat duurde allemaal wat langer… Pas sinds vorig jaar is het mogelijk om een vergunning aan te vragen”.
Daarmee doemt uiteraard de vraag op, of de spellen van Scorito kansspelen zijn. Van Dijk: “Wij zelf – en dat is ook de mening van onze achterban – vinden dat we behendigheidsspellen aanbieden. Het zijn strategische spellen, waar de deelnemer zich weken op voorbereid en daarvoor kennis vergaart. In de Verenigde Staten is Fantasy Sports een miljardenindustrie, daar ziet de wetgever het ook als een behendigheidsspel. In Nederland heeft men ervoor gekozen om het toch onder kansspelen te hangen, om het zodoende te kunnen reguleren. Daar heb ik op zich geen probleem mee, maar je kunt Fantasy Sports absoluut niet vergelijken met online casino’s of gokken op sportwedstrijden”.
De vergunning zal niet worden aangevraagd op naam van Scorito, maar hiervoor wordt een nieuw label in de markt gezet: Scori PRO. “We willen een duidelijke scheiding aanbrengen tussen het spelen voor het plezier en het spelen voor geld. Scorito blijft daarmee als platform in deze vorm bestaan. Wij verwachten dat 10% van onze achterban ook op Scori PRO zal gaan spelen”.
Voor Van Dijk is de cirkel daarmee rond: op de middelbare school organiseerde hij al sportweddenschappen. “Ja, dat klopt en behoorlijk succesvol ook. Laten we het erop houden dat het ondernemen er al vroeg in zat”.
Daarmee zegt Van Dijk niets teveel. Scorito is inmiddels zijn derde onderneming, de vorige twee bedrijven verkocht hij met succes. Een scenario dat hij nu weer voor ogen heeft? “Ik ben al 10 jaar bezig met sport en spel en dat verveelt nooit. Zelf speel ik ook fanatiek Scorito, dus wat dat betreft kan ik nog jaren door. Maar ik ben natuurlijk wel een ondernemer en heb ook een verantwoordelijkheid naar onze investeerders. Het is mijn taak om waarde te creëren. Als we de vergunning verkrijgen, zal de waarde van Scorito aanzienlijk
Snelle groei van Scorito
Dutch Sport Tech Fund richt zich als enige Nederlandse fonds op startups en scale-ups in de sport-technologie. Het investeert in bedrijven die groeipotentie hebben en helpt die startups met kennis, netwerk en kapitaal om verder te groeien. Net zoals Facebook en Google ooit veelbelovende, kleine startups waren, zijn de bedrijven waar Dutch Sport Tech Fund in investeert dat nu ook. Vorig jaar investeerde het fonds in Scorito en nam een belang van zo’n 16 procent in dit bedrijf. Sindsdien groeide Scorito door naar 1,6 miljoen gebruikers, waarvan het merendeel Nederlands is.
Van Dijk: “Om naar de volgende fase te gaan en het platform verder te ontwikkelen, zocht Scorito naar investeerders. Zo kwam ik in 2021 uit bij Dutch Sport Tech Fund. Dutch Sport Tech Fund bouwt een fonds van veelbelovende startups en scale-ups in de sporttechnologie. We profiteren daardoor ook van de kennis van de andere bedrijven. Dutch Sport Tech Fund ondersteunt ons dus met geld, maar ook met hun netwerk (ecosysteem). Ik ben blij dat de financieringsronde achter ons ligt. Mijn hart ligt bij het ondernemen en steeds weer beter maken van Scorito.”
Potentie van Scorito
Mark Snijders, oud-professioneel voetballer en Chief Business Development Officer, gelooft in de potentie van Scorito – en Scori PRO. “Scorito maakt het voor sportfans leuker om samen, met vrienden of collega’s, een wedstrijd of competitie te volgen. Met Scori PRO ontwikkelt het bedrijf zich nu nog verder. Scorito heeft al een gezond bedrijfsmodel en veel enthousiaste gebruikers, maar zo mogelijk een nog mooiere toekomst. Het bedrijf groeit flink en het zal voor concurrenten een interessante overnamepartij zijn. Denk bijvoorbeeld aan BetCity, dat eerder voor 800 miljoen euro is overgenomen. Scorito begeeft zich op hetzelfde terrein, maar heeft een andere focus. Bij Scorito draait het om beleving en entertainment met vrienden, in plaats van om gokken.”
“Als het aankomt op het verbinden van sportfans via Fantasy Sports is Scorito marktleider in Nederland. Net zoals een van onze andere deelnemingen: 433, een van de grootste social communities in de sportsector. Deze app (van oud-international Demy de Zeeuw) heeft zelfs meer dan 70 miljoen gebruikers. We zijn erg blij met deze bedrijven in ons fonds. Horizm wil ik ook graag noemen: een pionier op het gebied van digitale sponsoring, met klanten als Liverpool, Chelsea, Real Madrid, Dortmund en Juventus. Dat zijn veelbelovende bedrijven.”
Investeer in Dutch Sport Tech Fund
Martijn van Dijk, de bedenker van Scorito, zegt het volgende over Dutch Sport Tech Fund: “Dutch Sport Tech Fund is dé partij die ons kan helpen groeien. Het fonds heeft meerdere investeringen in onze branche, waardoor er kruisbestuiving mogelijk is tussen de andere deelnemingen.”
Dutch Sport Tech Fund richt zich als enige Nederlandse fonds op startups en scale-ups in de sporttechnologie en is in dat opzicht uniek. Het fonds heeft als missie om sport en vitaliteit te verbeteren door te investeren in duurzame en schaalbare sporttech bedrijven. Dutch Sport Tech Fund is sinds 2020 actief en tot dusver is er zo’n vijf miljoen euro geïnvesteerd in dertien bedrijven. Het streven is om op termijn 30 miljoen te investeren in 40 bedrijven.
Er zijn verschillende prominenten betrokken bij het fonds. Zij hebben ervaring in de topsport, zoals Olympisch kampioen Marianne Timmer en oud-hockeyer Teun de Nooijer of in de top van het bedrijfsleven, zoals Bert Oosterloo (oud-partner bij PwC). Elke deelneming wordt onderworpen aan een strenge selectieprocedure. Zo wordt er geïnvesteerd in startups die in waarde groeien. De waarde van de Dutch Sport Tech Fund-certificaten groeide jaarlijks met 22,5 procent. Ter vergelijking: de rente op je spaargeld is op dit moment vaak minder dan 1 procent.