Je hoort er steeds vaker over: ESG. Dat zijn milieu-, sociale- en bestuur-criteria voor de activiteiten van een bedrijf. Waarom is een goed ESG-beleid zo belangrijk voor bedrijven in de sport(technologie)? En hoe zet Dutch Sport Tech Fund zelf in op gedegen ESG-beleid? Chiel Warners, voormalig topatleet en voormalig CIO (Chief Investment Officer) van Dutch Sport Tech Fund, geeft antwoord op deze vragen.
Allereerst: waarom is ESG-beleid zo belangrijk?
“Wat mij betreft is ESG voor sportorganisaties een onderdeel van de license to operate. Als je dat niet op orde hebt, dan kan je niet langdurig opereren. Er vallen een aantal onderdelen onder ESG-beleid;
- De E van Environmental heeft betrekking op de impact die de organisatie heeft op het milieu. Dit onderdeel van ESG is inmiddels gemeengoed geworden in de sportsector. Sommige atleten reizen bijvoorbeeld liever niet naar een locatie als het ronduit bizar is dat een wedstrijd daar plaatsvindt (omdat het er normaal gesproken te warm of koud is).
- De S van Social heeft betrekking op de impact op mens en maatschappij, met aandacht voor werknemers, in dit geval sporters. Hoe gaan (sport)organisaties met hun atleten om? Hoe divers is de organisatie? Wordt er aan een veilige, interne organisatie gewerkt?
- De G van Governance heeft betrekking op de manier waarop een organisatie bestuurd wordt. Dit is in sport nog onderontwikkeld. Dat kent zijn geschiedenis in het feit dat de sportsector redelijk autonoom opereert, maar die vrijheid heeft er ook voor gezorgd dat er nog te veel misstanden in de sport plaatsvinden. Governance is in mijn ogen het zorgenkindje van de sportsector, wat ook doorwerkt op de integriteit in de sport.”
Kan je meer vertellen over governance en de integriteit in de sport?
“Integriteitschendingen komen in vele vormen, zoals grensoverschrijdend gedrag, dopinggebruik en matchfixing. Ook al uit zich dit op andere manieren, vaak heeft het niet kunnen voorkomen eenzelfde oorzaak: gebrekkige governance. Zonder de juiste educatie, normen en waarden, risicoafweging, mechanismes om dit in kaart te brengen en actief tegen te gaan, blijft de sport last houden van schandalen.”
“Het is daarom belangrijk om een goede governance-structuur te hebben. Daarin is aandacht voor hoe beslissingen worden genomen, hoe verantwoording wordt afgelegd en dat het beleid ‘robuust’ genoeg is. Dat is niet alleen belangrijk in het voorkomen maar ook in het eventueel sanctioneren als er wel iets misgaat.”
Hoe ziet een goede governance-structuur er in de praktijk uit?
“Sport is zich gemiddeld genomen weinig bewust van risico’s of wil zich daar niet bewust van zijn. Dat is deels te verklaren vanuit het gegeven dat georganiseerde sport ontstaan is vanuit vrijwilligers en amateursport, terwijl het nu miljoenen- en miljardenorganisaties zijn. Veel sportorganisaties worstelen om rond te komen, wat mede komt door de financiële uitdagingen na de lockdowns. Daarbij zitten ze wel op een goudmijn aan data, zoals de live-gegevens van wedstrijden en data over individuele prestaties van spelers. Ze worden door commerciële partijen verleid om deze gegevens te verkopen. Het is de vraag wat er met die gegevens gebeurt. Tegelijkertijd kunnen ze zo’n kans financieel gezien lastig laten liggen. Het is dan ook nodig om de risico’s serieus af te wegen. Goed functionerende governance is belangrijk om te zorgen dat er een volledige afweging wordt gemaakt.”
Welke impact heeft dat op sporttechbedrijven?
“Technologie kan helpen om meer transparantie in de sport te brengen. We zouden bijvoorbeeld met behulp van AI eventuele vooroordelen van scheidsrechters kunnen opsporen of scheidsrechters zelfs kunnen vervangen. Zover zijn we nog niet en dit vraagt om flinke hoeveelheden data en algoritmes zonder vooroordelen. Naast een dergelijke concrete toepassing geldt dat alle bedrijven werkzaam in de sport, dus ook sporttechbedrijven, zich bewust moeten zijn van de manier waarop sportorganisaties opereren. Hoe is het met hun governance gesteld? Hoe liggen de machtsverhoudingen, wie trekt er aan de touwtjes en wat zijn de gevolgen daarvan op sporters, fans en maatschappij?”
“Daarbij dienen sporttechbedrijven stil te staan bij de impact die hun toepassingen hebben op sporters en sportorganisaties. Sommige toepassingen verzamelen (medische) data van spelers, zoals hun hartslag, snelheid en andere gegevens. Sta erbij stil van wie die data zijn, waar en hoe die gegevens worden opgeslagen, of er ethisch mee omgegaan wordt, wat er mee wordt gedaan en of ze worden doorverkocht. Een ‘normale’ werkgever in een andere sector mag het medisch dossier van een werknemer nooit inzien, laat staan verkopen. Bij sportorganisaties mag dat vaak wel. Sporttechbedrijven die toepassingen op dit vlak aanbieden moeten zich hier bewust van zijn.”
Hoe zet Dutch Sport Tech Fund in op ESG-beleid?
“Dat doen we op verschillende manieren. We investeren in bedrijven en maken onze deelnemingen sinds enige tijd er ook van bewust dat ze ESG serieus moeten nemen. We beseffen dat daarbij wel rekening moet worden gehouden met de fase waarin de onderneming zich bevindt en welke stappen realistisch passen bij bijvoorbeeld startups. De startups en scale-ups in ons ecosysteem kunnen daarbij profiteren van synergievoordelen, dus zorgen we ervoor dat er kennis wordt gedeeld op dit terrein. Ook scherpen we op dit moment ons due diligence-proces aan en geven ESG een serieuze rol in de selectieprocedure voor nieuwe investeringen. Dat is relevant voor nieuwe deelnemingen, maar ook voor deelnemingen die een vervolginvestering willen.”
“We nemen ook eigen processen onder de loep. Als investeringsfonds willen we niet alleen individuele investeerders aantrekken, maar richten we ons ook steeds meer op institutionele beleggers. Zij verwachten steeds meer een gedegen ESG-beleid. Daarom zetten we zelf ook stappen op het gebied van milieu, sociale- en bestuursprocessen. We hebben bijvoorbeeld een paragraaf over ESG in ons Informatie Memorandum opgenomen. Daarin is te lezen dat we deelnemingen bevragen of er een ESG-strategie is, hoeverre dit beleid in strategische beslissingen meegenomen wordt, hoe dit gemonitord wordt en hoe deelnemingen presteren ten opzichte van de rest van de markt. We willen op een verantwoorde en duurzame wijze opereren en een positieve impact maken, dat is ook onderdeel van onze missie. Dat verwachten we niet alleen van onszelf maar ook van onze deelnemingen.”
Investeren in Dutch Sport Tech Fund kan nu vanaf 100.000 euro. Interesse? Vraag dan de brochure van Dutch Sport Tech Fund aan.