Zo ziet de veelbelovende toekomst van sporttechnologie eruit

sporttechnologie

De afgelopen jaren groeide de waarde van sporttechbedrijven flink en de voorspelling is dat deze groei voorlopig doorzet. De wereldwijde waarde van sporttechnologiebedrijven groeide van zo’n 11 miljard dollar in 2019 naar de huidige waarde van 31 miljard dollar. In 2030 vertegenwoordigt deze markt een waarde van zo’n 50 miljard dollar. Alexander Janssen, CEO van Dutch Sport Tech Fund: “We staan aan het begin van de democratisering van sport-technologie. En daar profiteert de sport weer van.”

Transacties

Drake Star ontdekte dat de markt voor startups en scale-ups in sporttech bijzonder liquide is. In het derde kwartaal van 2023 vonden er al meer dan 300 overnamen, fusies en investeringen plaats. Die 300 transacties vertegenwoordigden een waarde van meer dan 10 miljard dollar. Het is goed om erbij stil te staan dat dit slechts één kwartaal betreft. Er is dus veel activiteit in deze markt.

In heel 2023 haalden investeringsfondsen zo’n 7 miljard dollar op om te investeren in sporttechnologiebedrijven; alleen al het Amerikaanse RedBird haalde 2,3 miljard aan kapitaal op. Tot oktober vorig jaar vonden er zo’n 900 transacties plaats, waarmee zo’n 31 miljard gemoeid was. Drake Star noemt de markt dan ook bijzonder actief en verwacht dat er komende tijd nog veel transacties zullen plaatsvinden, aangezien investeerders hun geld aan het werk willen zetten. AI, fan-engagement, ticketing en locatiebeheer zijn gebieden waar waarschijnlijk veel interesse voor zal blijven.

Trends in sporttech

Alexander Janssen, CEO van Dutch Sport Tech Fund, herkent deze trend, het toenemende gebruik van data en technologie in de sport en voegt daar graag een aantal belangrijke ontwikkelingen aan toe.

1: Van fysiek naar digitaal en weer terug
“Aan de ene kant is er de trend van digitalisering in de sport. Grote voetbalclubs richten bijvoorbeeld hun eigen esportsteams op. Deze esportsteams trainen onder één dak met de andere sporters en komen samen in een overkoepelend geheel waarin ook sponsors en merken zich thuis voelen. Sport krijgt een digitaal component en dat digitale onderdeel vindt zijn weg terug naar de fysieke realiteit, zodat deze twee integreren.”

Zo blijft de generatie Z bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in de traditionele sport. Die blijven immers al bijna een decennium massaal weg uit de stadions. Sommige “stand-alone” esportsteams zijn al meer waard dan de elite voetbalclubs (het Nederlandse Team Liquid is al honderden miljoenen waard). If you can’t beat them, join them.

2: Data gaat nog grotere rol spelen
“Een andere trend is dat er in de hele keten steeds meer beslissingen genomen worden op basis van data. Dat is nodig om meer rendement uit bestaande middelen te halen. Neem de content van sportwedstrijden. Die wordt als eenheidsworst over fans uitgestort in de vorm van samenvattingen die op zondagavond worden getoond. Met behulp van data-analyses sluit die content beter aan bij de wensen van jongere fans.”

3: Nieuwe verdienmodellen van sport
“Sportorganisaties moeten nodig opzoek naar nieuwe verdienmodellen. Op dit moment is zelfs de kernactiviteit voetbal verlieslatend. Andere sporten trekken nog minder bekijks dus zijn nog minder winstgevend. Het aanboren van nieuwe verdienmodellen (zogenoemde monetization) is dan ook belangrijker dan ooit. Technologie helpt sportbedrijven hierbij. 90 procent van de fans bezoekt bijvoorbeeld nooit een stadion. Dankzij AI en de laatste generatie fan engagement tools wordt het mogelijk om deze thuisfans te bereiken en activeren, zodat ook deze fans van waarde worden voor sportorganisaties.”

De toekomst van de sporttechnologiemarkt

Janssen deelt zijn blik op de toekomst: “Sport wordt alleen maar belangrijker. Het speelt in op behoeften die steeds urgenter worden, zoals (mentale) gezondheid en verbinding. Er is veel aandacht voor tegenstellingen in de maatschappij – tussen generaties en verschillende doelgroepen. Het ultieme bindmiddel voor deze groepen is sport. Sport brengt mensen op een speelse manier bij elkaar. Technologie is daar een vanzelfsprekend onderdeel van. Dankzij technologie wordt het mogelijk om meer mensen te bereiken, verbinden en bedienen. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij onze deelnemingen, die zich richten op een gemeenschap van Urban sporters, fietsers, golfers of tennissers. Ze zorgen er met hun technologie voor dat mensen elkaar weten te vinden. Daar dragen we graag aan bij met ons fonds.”

“Daarbij staan we aan het begin van de democratisering van sport-technologie. Technologie die voorheen alleen voor professionele sporters bereikbaar was, zie je nu overal terug. Neem de Polar-horloges, die zag je voorheen alleen bij de elite en nu op welhaast elk sportveld. We gaan de komende jaren een democratisering van meer van dit soort sporttechnologie meemaken. En daar profiteert het sportklimaat weer van, omdat het meer spelers in staat stelt om zich verder en sneller te ontwikkelen.”

Go-to-market strategy

Dutch Sport Tech Fund speelt in op deze ontwikkelingen en richt zich op startups die in staat zijn om snel marktaandeel te veroveren en hard te groeien. Daar is niet altijd baanbrekende technologie voor nodig. “Onze opdracht is om ervoor te zorgen dat onze aandeelhouders een mooi rendement maken. We hebben een investeringshorizon van 5 + 2 jaar, wat de vergezichten minder relevant maakt. We selecteren op een goede benadering van de markt – een zogenoemde go-to-market strategy. Mijn oproep voor startups die op zoek zijn naar financiering is dan ook: vertel investeerders niet alleen over de technologie die je ontwikkelt, maar ook (en vooral) over hoe je marktaandeel denkt te veroveren.” Aldus Janssen.

Topsporters en -managers

Topsporters en -managers sluiten zich ook aan bij Dutch Sport Tech Fund. Wat hen aantrekt in het fonds? DSTF werkt aan de toekomst van (top)sport, waarmee het fonds ook bijdraagt aan de legacy van topsporters. Topsporters dragen met hun werk voor Dutch Sport Tech Fund bij aan een klimaat waarin de fakkel wordt doorgegeven aan volgende generaties.

Janssen licht dit toe: “Topmanagers en ondernemers merken vaak dat dezelfde waarden centraal staan in de topsport en het bedrijfsleven: samenwerken, excelleren en het behalen van doelen. In Dutch Sport Tech Fund komt het beste van beide werelden samen en werken gelijkgezinden samen om iets moois neer te zetten. We zijn er trots op dat onze missie zowel topsporters als topmanagers aantrekt. Onze deelnemingen profiteren namelijk weer van hun netwerk en knowhow, zowel op sportief als zakelijk vlak.”

Investeren in Dutch Sport Tech Fund kan nu vanaf 100.000 euro. Interesse? Vraag dan de brochure van Dutch Sport Tech Fund aan.

Scroll naar boven