Data speelt in ons leven een steeds grotere rol. Zo is de afgelopen jaren ook in de sport data steeds belangrijker geworden. Zo is inmiddels het VAR(Video Assistent Referee) systeem in het voetbal bij velen bekend en is beeldmateriaal met bijbehorende software voor vele coaches een hulpmiddel om tactieken hierop te baseren.
“En de sporttechnologie gaat nog veel verder”, vertelt Mark Snijder, CIO Dutch Sport Tech Fund. “Denk aan de vele camera’s bij de lokale amateurclubs voetbalclubs die met slimme software analyses van wedstrijden kunnen maken. Ook e-sports en de sportgame industrie vallen hieronder. Onder andere doordat de prijzen van de camera’s enorm zijn gedaald en dus toegankelijker zijn geworden. Hiermee kan er ook in de sport op basis van data en technologie het beste uit de atleten en de sport gehaald worden. Als gevolg groeien sport tech bedrijven en daarmee groeit ook de interesse van beleggers om in sport tech bedrijven te investeren.”
Ecosysteem
Het Dutch Sport Tech Fund is een beleggingsfonds, met een waarde tussen 15 en 20 miljoen euro, waarin beleggers kunnen investeren in sport technologie. “Wij leggen toekomstige beleggers een interessante propositie voor, want vanaf 100.000 euro kunnen beleggers in ons fonds stappen”, vertelt Eric van der Maarel, Chief Investor Relations bij Dutch Sport Tech Fund. “En voor de toekomstige belegger in sport tech is het juist interessant omdat de markt nog altijd groeiende is en dat voorlopig ook nog blijft doen. Heel veel ontwikkelingen uit de sport technologie zoals gezondheidsapps en hardloopapps vinden hun weg naar de “gewone” consumentenmarkt. Zij bieden schaalbare producten aan voor de ‘gewone’ consument. Met Dutch Sport Tech Fund hebben wij een ecosysteem gebouwd rond het fonds van sporters, ondernemingen, en data. Grote namen uit de sportwereld zoals, Marianne Timmer en Roelant Oltmans zijn aan het fonds verbonden waarmee zij de bewezen successen van sporttechnologie op de kaart zetten voor de geïnteresseerde belegger. En hiermee geeft het fonds de belegger toegang tot een uitgebreid netwerk.”
Rendement
Voor een belegger is het instappen in het sport tech fonds interessant omdat de verwachtte ROI per jaar tien procent is, gaat Snijders verder. “Beleggers die in het fonds stappen willen wij graag aan onze binden voor de lange termijn. Dit omdat de sport tech markt wereldwijd nog minstens drie keer zo groot gaat worden en in 2030 een waarde van vijftig miljard dollar zal vertegenwoordigen (Bron: DrakeStar Global Sports Technology SectorReport).
Met de focus op onze thema’s…
- Data & Analytics,
- Performance,
- Fan Engagement,
- Urban Sports,
- E-sports,
- Fantasy Sports & Betting
…kun je op de lange termijn het geld voor je aan het aan het werk zetten en een heel mooi rendement halen. En zeker door onze zeer scherpe analyses van bedrijven die wij selecteren voor ons fonds, die door een streng selectieproces moeten. Hiermee halen wij de krenten uit de pap en ontstaat er een breed gespreide portefeuille die voor een mooi rendement kan zorgen.” Van de gemiddeld 100 businessplannen die wij ontvangen gaan er slechts 5% tot 10% door naar de volgende fase.
De Nederlandse overheid
“Inmiddels zet de Nederlandse overheid ook vol in op e-sports. Van der Maarel: “Met het investeren in sport technologie kan de overheid bijdragen om de sport tech bedrijven op de kaart te zetten en dat is meer dan terecht. Het is een markt die volop in ontwikkeling is en voor een groter publiek toegankelijk is geworden door de verschuiving naar de consumentenmarkt. Sport tech bedrijven creëren hier waarde mee voor hun gebruikers en daarmee ook beleggers. Echter, de markt is nog in ontwikkeling en het is belangrijk om niet als belegger op korte termijn weer uit te stappen. Alleen op de lange termijn kun je een mooi rendement halen. Zeker met de juiste contacten waar het netwerk van het Dutch Sport Tech Fund over beschikt zorgt dit voor een mooi breed gespreide portefeuille die groeit en waarmee waarde wordt gecreëerd.”