‘We investeren in schaalbare bedrijven die klaar zijn om verder te groeien’

Dutch Sport Tech Fund Bert Oosterloo

Bert Oosterloo is voorzitter van het Investment Committee van Dutch Sport Tech Fund. In dit artikel vertelt hij over het team dat zich buigt over nieuwe deelnemingen en de investeringsstrategie van het fonds. Hoe zorgt Dutch Sport Tech Fund ervoor een mooi rendement te realiseren voor haar participanten?

Hoe gaat Dutch Sport Tech Fund te werk?

“We hanteren bij elke investering een duidelijke structuur. Dat is belangrijk, want we krijgen vrij veel aanbiedingen van startups en scale-ups om in hun bedrijf te investeren. De eerste check wordt gedaan door het managementteam, de directie van Dutch Sport Tech Fund. Daarna komen deze bedrijven bij het Innovation Committee, onder leiding van Marianne Timmer, die verifiëren of het bedrijf werkelijk innovatief is.”

Na een check van het managementteam en het Innovation Committee worden de start-ups en scale-ups voorgelegd aan het Investment Committee. “We doen een financiële, fiscale en juridische controle op het bedrijf, de zogenoemde due dilligence. Ook gaan we in gesprek met de founders van de technologiebedrijven, omdat we het nodig vinden om de ondernemers in de ogen te kijken en hun verhaal te horen. Tot slot brengen we een schriftelijk advies uit, waarin soms een aantal voorwaarden te vinden zijn. Als er aan die voorwaarden niet voldaan wordt, dan wordt er niet in het bedrijf geïnvesteerd.”

Hoe is het team van het Investment Committee samengesteld?

“Ons team bestaat uit diverse specialisten. Zelf ben ik sinds 1985 werkzaam geweest als accountant bij PwC en was van 1996 tot 1 september 2020 partner bij het kantoor. Daardoor heb ik een brede ervaring met veel verschillende nationale en internationale bedrijven. Pieter Schoen is een gerenommeerde Nederlandse captain of industry, serial investor en medeoprichter van energieleverancier NLE. Corné Aantjes is een professionele investeerder in tech & data-bedrijven en op het gebied van duurzaamheidsgroei en internationale expansie.”

“Doordat iedereen z’n eigen expertise heeft, is het team erg complementair. Start-ups en scale-ups die naar een investering zoeken, delen hun gegevens met ons via een zogenoemde data-room. Daarin vinden we alle juridische, fiscale en financiële informatie. Iedereen bestudeert deze informatie aandachtig, maar we laten het oordeel van de betreffende expert het zwaarst wegen.”Naar welke punten kijkt het Investment Committee?

“We kijken naar een verscheidenheid aan punten. We adviseren zowel de juridische, fiscale en financiële organisatie van het bedrijf, maar ook of we geloven dat het bedrijf succesvol zal zijn. Snappen we de business-case en hebben we vertrouwen in de strategie van dit tech bedrijf? Een bewezen track-record, klanten, omzet, tractie, naamsbekendheid en marktaandeel zijn redenen om met een bedrijf in zee te gaan. We zoeken scale-ups die jaarlijks een rendement van 15 procent kunnen realiseren. Ook belangrijk: heeft een ondernemer skin in the game? Dat wil zeggen: investeren de oprichters zelf ook tijd en geld in het bedrijf?

“Ook de fiscaliteit van het bedrijf is belangrijk. Wordt er wel voldaan aan BTW- en vennootschapsbelasting? Zijn alle juridische aspecten van het bedrijf in orde? Hoe zit de governance in elkaar? Is er een RvC en RvA? Hoe zijn de eigendomsverhoudingen georganiseerd? Onze controle omvat altijd financiële-, fiscale- en juridische componenten. Gelukkig worden we daarbij geholpen door experts en accountants, die ons met kennis en kunde van dienst zijn.”

Wat waren de aandachtspunten bij de huidige investeringen?

“Dat verschilt per deelneming, al zijn er een paar algemeenheden te schetsen. We monitoren nauwgezet de management-rapportage, zodat we zien hoeveel geld er wordt geïnvesteerd voor er omzet wordt gerealiseerd. Zo hebben we altijd inzicht in de kaspositie van het bedrijf, de omzetgroei en burnrate (uitgavenpatroon) van het bedrijf. We controleren daarbij altijd de juridische aspecten van een deelneming, de manier waarop de aandeelhouders zijn georganiseerd en of we met middelen of ook met ons netwerk investeren.”

“In het geval van Circl waren er overigens wel specifieke eisen. Onze investering hing af van de licentie die het bedrijf zou ontvangen, waarmee het mogelijk wordt om actief te zijn in de social betting markt in het Verenigd Koninkrijk. Kwam er geen licentie, dan zou er ook geen investering volgen, aangezien deze licentie het bedrijf in waarde zou laten verviervoudigen.” 

Hoe ziet de toekomst van Dutch Sport Tech Fund eruit?

“In het verleden zagen we gereserveerdheid bij ondernemers om groeigeld op te halen. In de huidige wereld is snelheid vaak de sleutel tot het succes en hiervoor is geld nodig. De markt voor sport-technologie groeit heel hard, wat ons in staat stelt een mooi rendement te realiseren voor onze deelnemers. Wij zien een grote behoefte bij technologiebedrijven om op te schalen. Ze kloppen bij ons aan voor een investering en een grote groep beleggers willen participeren in ons investeringsfonds. Dat wijst erop dat we op de goede weg zijn.”

“We zoeken continu naar bedrijven die klaar zijn om internationaal op te schalen. Wat werkt in Nederland, werkt mogelijk ook in Frankrijk. Wat werkt bij voetbal, werkt misschien ook bij tennis. Met dat inzicht in ons achterhoofd, een deskundig team, voldoende tractie en een breed netwerk van experts, zijn we klaar voor de toekomst. We hebben alles in huis wat nodig is om innovatieve, schaalbare bedrijven nog harder te laten groeien.”

Scroll naar boven