Dotcomsport maakt het voor voetbalclubs en -federaties gemakkelijker om de prestaties van spelers te meten en verbeteren. In dit interview vertelt Johan Henkes, CEO van de sport-tech- scale up, hoe het bedrijf wil groeien en daarbij gebruikmaakt van de investering en het netwerk van Dutch Sport Tech Fund. Ook vertelt Henkes over de klinkende namen die het aan zich wist te binden, zoals de voetbalbonden van Saoedi-Arabië, de V.S. en Nederland.
Dotcomsport is onderdeel van International Sports Group, waarin Dutch Sport Tech Fund investeert. De scale up is wat men noemt een Athlete Performance-bedrijf. Door middel van data en video-analyse wordt het voor clubs en federaties mogelijk om de prestaties van spelers te volgen en effectief te verbeteren. Dit moet zorgen voor betere trainers en spelers. De software van Dotcomsport wordt al in 23 landen gebruikt, door meer dan 500 sportorganisaties en clubs en bonden als FC Utrecht, de KNVB en de Ierse voetbalbond. Vorig jaar scoorde het bedrijf nog een mooie deal met de overheid van Saoedi-Arabië, waardoor de sportprestaties van ongeveer een miljoen Arabische kinderen gemeten worden de komende jaren.
Wat onderscheidt Dotcomsport van de concurrentie?
“We zijn het meest complete club management platform voor voetbalclubs en de oplossing die voor de meeste clubs geschikt is. Er zijn meerdere aanbieders in onze markt, maar die richten zich vooral op de grootste clubs ter wereld. Er zijn echter niet veel clubs als PSG en FC Barcelona, maar wel veel amateurclubs, dus hebben we ons vanaf de start op het middensegment gericht. Daarom is onze software gemakkelijk in het gebruik, ook voor wie geen technische achtergrond heeft. Hoe gebruiksvriendelijker software is, hoe succesvoller het is in de voetbalmarkt, want niet iedereen bij amateurclubs is opgegroeid met computers.”
Welke trends spelen er in jouw markt?
“Op het gebied van performance zie je een aantal ontwikkelingen. De laatste anderhalf jaar zie je bijvoorbeeld dat de combinatie van data en video steeds populairder wordt. De KNVB wilde deze combinatie uitrollen bij Nederlandse amateurclubs en nu wordt video en data grassroots opgepakt; door de clubs zelf. Recent hebben we dus SportsAnalysis overgenomen, waarmee we videobeelden en voetbaldata combineren. Zo spelen we in op deze trend. Een andere trend is Gamification. Met behulp van wearables (draagbare meetinstrumenten, zoals Fitbits of sporthorloges) wordt het mogelijk om Champions League-achtige prestatiedata ook op amateurniveau te delen.”
Kan je vertellen hoe jullie de markt benaderen?
“We hebben veel geïnvesteerd in het optimaliseren van onze marketing en kiezen daarbij nadrukkelijk voor technologie. Van sales tot onboarding automatiseren we processen, waarmee we nog meer rendement halen uit onze online marketing. In de voetbalmarkt is een goed netwerk onmisbaar. We hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt om een mooi netwerk op te bouwen en klinkende namen aan ons verbonden. Daardoor zijn we steeds succesvoller om nieuwe federaties en bonden aan te sluiten. Vanuit zo’n bond of federatie benaderen we vervolgens alle clubs in een betreffende regio. Zo maken we slim gebruik van het bestaande netwerk. Vanuit de bond van Aruba is het bijvoorbeeld gemakkelijk om de 16 clubs in Aruba ook aan ons te binden. Dat netwerkeffect is een wereldwijd fenomeen en dat maakt ons model zeer schaalbaar.”
Welke successen heeft Dotcomsport gerealiseerd?
“We hebben zo’n 510 teams aan ons verbonden, waarvan 350 amateurclubs. Dat zijn clubs van over de hele wereld. Denk aan samenwerkingen in Australië, China en India. Ook mogen we de bonden van Maleisië, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Ierland en Nederland tot onze klanten rekenen. Wat betreft voetbalclubs moet je denken aan Malmö FF, veel clubs in de Eredivisie buiten de top drie en bijna alle clubs uit de eerste divisie en hoofdklasse.”
Welke doelen heeft Dotcomsport voor dit en volgend jaar?
“Voetbal is de grootste sport ter wereld, dus zijn er overal ter wereld samenwerkingen te realiseren. In veel landen zijn er middelen beschikbaar en is er interesse in technologie, dus dat biedt veel kansen. Daarbij hebben we een goed netwerk en track-record, wat ons een voorsprong geeft. Wij verwachten een aanzienlijke groeispurt van onze winst. Dat komt doordat de voetbalwereld flink geleden heeft onder corona en we nu een krachtige herstelperiode verwachten. Daarbij hopen we nog een overname te doen, waarmee we nog meer groeimomentum willen realiseren.”
Hoe helpt Dutch Sport Tech Fund je bij het realiseren van deze doelen?
“Dutch Sport Tech Fund is natuurlijk een van de funding-partners van ISG, waar Dotcomsport onderdeel van uitmaakt. Het fonds helpt ons allereerst met financiële middelen. In de toekomst zien we mooie kansen door samen te werken met andere deelnemingen of elkaars netwerk te delen. Denk bijvoorbeeld aan Jogo, dat ook als doel heeft om de prestaties van spelers te verbeteren door middel van data. Daar ligt een mogelijkheid voor co-creatie en/of om elkaars netwerk te versterken.”
Wat is jullie exit-strategie?
“Het is onze missie om de prestaties van spelers te helpen verbeteren en steeds meer clubs kiezen onze technologie om hiermee aan de gang te gaan. We hebben een voorsprong op de concurrentie, omdat we blijvend genieten van een sterk netwerkeffect en zo snel nieuwe clubs en bonden kunnen aansluiten. Onze strategie is gebouwd op drie pilaren: Learning (bibliotheken van oefenstof), Systems (Dotcomsport, SportAnalysis) en Audit (kwaliteitsmeting jeugdopleidingen). Dit is een unieke combinatie van activiteiten onder één paraplu en biedt (internationale)groeikansen. Daarnaast willen we overnames doen om nog meer groei te realiseren. Deze groei moet voor schaalvoordelen zorgen en ons nog meer slagkracht geven. We hopen de komende jaren een grote stap te zetten naar ons doel om 2000 clubs aangesloten te hebben, wat ons gereed zou maken voor een exit.”