Fan engagement: een must voor de toekomst van elke sportorganisatie

dutch sport tech fund fan engagement

In de term “betrokkenheid van fans” of “Fan engagement” schuilen twee dimensies: de betrokken fan en het betrekken van de fans. Het eerste verwijst naar een status quo – die je ten minste wil behouden – en het tweede element verwijst naar een actief proces om de bestaande en nieuwe fans meer te betrekken bij het reilen en zeilen van de club. Fan engagement omvat alle activiteiten, online en fysiek, die fans uitvoeren om het team en andere fans te helpen, direct of indirect. Dit impliceert een positieve emotionele band met het team.

Trends

Professionele sport is zinloos zonder fans. Waar het in de generatie van de 60-plussers evident was dat je een fan was van je lokale club en je alle wedstrijden bezocht, daar moeten clubs vandaag continu wedijveren om de aandacht van de fan, met andere clubs, sporten en media. Zie hier een paar trends:

Jongeren

De strijd om de aandacht van de jeugdige fan van de generatie Z dreigt verloren te gaan. De jongeren kiezen in toenemende mate voor digitale alternatieven voor live sport: esports en gaming.

Thuis kijken
    • In toenemende mate kiezen fans om thuis een wedstrijd te kijken via OTT-streaming. Zo kun je, terwijl je misschien ook andere dingen doet, de wedstrijd live volgen op je tablet of mobiele telefoon.
    • Stadions zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk: geweld, vuurwerk, wachtrijen, moeilijke toegang voor ouderen en mindervaliden, dure zitplaatsen, vrouwonvriendelijk etc.
    • Fans verhuizen vaker buiten de eigen stad of naar het buitenland. Die wil je als club niet kwijt.
Ik wil gehoord worden

De fan wil een stem. Bij bepaalde club/team-beslissingen wil men meedenken en -beslissen en niet enkel een passieve toeschouwer zijn.

Alternatieven in overvloed

Voor het toenemende media-aanbod wordt men steeds vaker fan van een andere club. Ook is het zo dat jongeren, al dan niet geïnspireerd door spellen als FIFA 22, vaak fan van een speler zijn in plaats van een club. Als de speler een transfer maakt, volgen de fans hem of haar.

Women sports

Dit maakt een snelle opmars. Dit zal ook specifieke gevolgen hebben voor de versnippering van de doelgroepen van fans en de media.

Individualisering
  • Fans willen interactie met hun idolen, de speler is naast sporter ook een brand, rolmodel, en soms zelfs een influencer.
  • De jonge fan, die de toekomst van de live sport bepaalt, wil een “rijkere” kijkervaring met meer entertainment en interactie (eigen afbeelding in het stadion, fantasy sports en betting-mogelijkheden).
  • Sponsors willen die jonge generatie fans bereiken, zij verlangen dus dat clubs en teams zich aanpassen. Er moeten sponsormogelijkheden komen die verdergaan dan zichtbaarheid binnen het stadion. Men wil kunnen doordringen tot de individuele en virtuele fan met aangepaste boodschappen.

Verandering in Fan engagemant

Wil je als club meegaan met deze trends, dan zul je moeten transformeren naar het digitale tijdperk. “Old school” management trekt de oudere fans. Je zult moeten evolueren en investeren in de juiste mensen en vaardigheden om de nieuwe generatie fans aan je te binden. Voetbal is een business geworden “op” en “buiten” het veld.

Aan het begin van deze eeuw is er iets veranderd. Professionele sportorganisaties investeren in de relatie met de fans, om hun loyaliteit terug te winnen. Vooral dankzij de sociale media hebben fans nu de kans om 24/7 met hun teams te communiceren.

On en off the pitch willen de fans ook interactie met hun club, met andere fans, ze willen zich verbonden voelen met de community. Bij fan engagement gaat het vooral om het creëren van tweerichtingscommunicatie, het verbeteren van team-fan-relatie.

Sporttech(nologie) heeft de groei van fan engagement beïnvloed. Nieuwe technologie stelt de fan in staat 24 uur per dag in contact te staan met zijn/haar team. Het geeft de clubs de mogelijkheid deze diensten te gelde te maken via abonnementen en commissies. Waar onze deelneming Circl de kijkervaring van de fan verrijkt met een spel dat je parallel aan de wedstrijd speelt met vrienden, daar stelt onze nieuwste deelneming Horizm clubs en sponsors in staat (groepen/segmenten) fans te benaderen met een gepersonaliseerde boodschap. Fan engagement is een belangrijke pijler bij DSTF; we zoeken naar pareltjes in de markt die inspelen op deze ontwikkelingen.

Voor diegenen die meer willen inspiratie willen opdoen over ideeën hoe je je fan engagement kunt bevorderen in je eigen sportorganisatie, verwijzen wij naar twee nuttige artikelen:

10 ideas for boosting sports fan engagement during the pandemic (objectstyle.com)
30 ways bring live game experience home (greenfly.com)

Scroll naar boven