Oprichter/CEO Scorito: ‘Investering Dutch Sport Tech Fund helpt ons verder te groeien’

Scorito en Dutch Sport Tech Fund

“Dutch Sport Tech Fund helpt ons om verder op te schalen.” Dat vertelt Martijn van Dijk, CEO en oprichter van Scorito. Deze app is Nederlands marktleider Fantasy Sports, met andere woorden: het maken van sportpools voor sportevenementen als WK’s, EK’s, Formule 1 en de Tour de France. In dit interview vertelt Van Dijk over zijn toekomstplannen en hoe Dutch Sport Tech Fund hem helpt deze te realiseren.

Hoe kwam je op het idee voor Scorito?

Je zou kunnen zeggen dat Van Dijk dertig jaar geleden het fundament legde voor Scorito. Op de middelbare school was hij al bezig met het maken van sportpools. “In Nederland kon je destijds niet op individuele wedstrijden inzetten en werd er nog niet gewerkt met quotes. In Engeland was dit wel mogelijk en ik besloot dit zelf op die manier te gaan aanbieden, toen ik op de middelbare school zat. Het werd een groot succes: leerlingen, leraren, de hele school en uiteindelijk meerdere scholen deden hieraan mee.

“In 2010 richtte ik Scorito op, nadat ik mijn telecombedrijf had verkocht. Deze exit (bedrijfsverkoop) gaf me ruimte om te reflecteren en nieuwe ideeën te ontdekken. Ik ben een sportfanaat en competitief ingesteld, dus was ik altijd gefascineerd in het maken van sportpools. Ik ergerde me echter aan de manier waarop andere apps en sites werkten. Bij de Tour de France, het WK van 2010 en bij de Eredivisie liep ik hier telkens tegenaan. Aan alles merkte je dat de pools niet de focus had van de aanbieders. De gebruikerservaring was niet optimaal, uitslagen werden niet real-time (direct) weergegeven en achtergrondinformatie ontbrak veelal. Dat kon beter en slimmer. Toen besloot ik Scorito op te richten. Tijdens het EK van 2012 hadden we al gauw 72.000 deelnemers. En dat was nog maar het begin.”

Inmiddels bestaat Scorito 10 jaar. Wat is er in die tijd gebeurd?

“We zijn uitgegroeid tot een platform waar je voor alle grote sporten, samen met je vrienden een sportspel kunt opstarten. Dat kan een traditionele voetbalpool zijn, maar we hebben ook veel uitgebreidere managergames. Voetbal, wielrennen, Formule 1, darts en tennis zijn de meest populaire sporten. Voor veel mensen is Scorito een hobby geworden. Die hoppen van het ene naar het andere sportevent. Ze beginnen het jaar met de Australian Open, pakken in het voorjaar de voorjaarsklassiekers mee van het wielrennen en spelen in de zomer mee met een voetbal EK of WK. Inmiddels hebben we 1,2 miljoen gebruikers, die minstens één keer hebben meegespeeld. Bij het vorige EK deden er 600.000 mensen mee aan de EK-poules. Het merendeel van onze gebruikers woont in Nederland, waar we dan ook marktleider zijn. We zijn ook actief in België, Duitsland, Spanje en Engeland. Ook zijn er gebruikers van onze app die uit andere landen komen.”

Dat is een imposante groei. Hoe wist Scorito die groei te realiseren?

“We onderscheiden ons op een aantal manieren. Ten eerste investeren we in de kwaliteit van onze spellen. We doen er alles aan om deze spannend en interessant te maken voor onze deelnemers. Dat betekent dat we spellen jarenlang door-ontwikkelen, investeren in het verbeteren van het spelniveau en soms ook afscheid nemen van games die niet goed genoeg zijn. Ten tweede hebben we de frustratie opgelost van de gebruikers. We hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van het platform, dat gigantische piekbelastingen aankan. Na een voetbalwedstrijd op het EK, openen binnen vijf seconden zo’n half miljoen gebruikers onze app. Er zijn weinig apps die met zo’n piek te maken krijgen – en die dat aankunnen. Ook zorgen we ervoor dat binnen een minuut na een wedstrijd alle uitslagen ingeladen zijn, zodat zichtbaar is wie koploper is in het spel. Dat verlangen en verwachten onze gebruikers immers.”

“Deze basis zorgt ervoor dat we een trouwe groep fans hebben gekregen, die elk jaar terugkomen. Sterker nog: ze gaan meer spellen spelen en nodigen meer vrienden uit. Je speelt Scorito immers met je vrienden, dat maakt het leuk. Daardoor profiteren we van een netwerkeffect: vrienden nodigen vrienden uit. Die organische groei is erg waardevol voor ons bedrijf. Doordat we de organisator van sportpool aan ons binden, zijn we verzekerd van deelname van zijn vrienden. Organisatoren van pools die vrienden meenemen worden dan ook beloond met bijvoorbeeld shirts of boeken.”

Wat is eigenlijk het verdienmodel van Scorito?

“We hebben drie verdienmodellen. Ten eerste bieden we betaalde abonnementen aan. Bij veel grote sportevenementen als het WK of EK mag men gratis meespelen, maar wie aan alle games wil meedoen, dient daarvoor te betalen. Vroeger was Scorito voor iedere gebruiker gratis, de overgang naar een betaalde app was best spannend, maar bleek succesvol.”

“Ten tweede hebben we een zakelijk klantenbestand. Dat zijn bedrijven die Scorito gebruiken als teambuildingactiviteit. Bij grote sportevenementen kopen ze Scorito voor het hele bedrijf. We bieden de mogelijkheid om in de app hun eigen bedrijfsuitingen te gebruiken. Ten derde bieden we advertenties aan in onze app. Bedrijven hebben dus de mogelijkheid om te adverteren in Scorito. Die advertenties stellen ons in staat Scorito gratis aan te bieden tijdens grote sportevenementen, waarmee we weer nieuwe gebruikers krijgen.”

Wat zijn je ambities met Scorito?

”We willen meer waarde aan het bedrijf toevoegen, door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en door te groeien in zowel Nederland, als daarbuiten. Het platform is extreem schaalbaar, we moeten die groeikansen daarom benutten”.

Hoe helpt Dutch Sport Tech Fund je hierbij?

“De investering van Dutch Sport Tech Fund gaat ons helpen om onze doelstellingen te realiseren. Het fonds heeft meerdere investeringen in onze branche, waardoor er kruisbestuiving mogelijk is tussen de andere deelnemingen. Ook zouden we het netwerk van Dutch Sport Tech Fund kunnen benutten. Dutch Sport Tech Fund is daardoor dé partij die ons kan helpen groeien.”

 Wat is je indruk van Dutch Sport Tech Fund?

“Het was voor ons een bijzonder aantrekkelijke partner, omdat ze zich uitsluitend richten op sport-technologie bedrijven. Dat maakt het een logische match. We hebben met meerdere partijen gesproken, maar Dutch Sport Tech Fund was de eerste partij die direct ons businessmodel begreep en de potentie van onze app zag. Dat gaf ons vertrouwen in een samenwerking. We zijn ook een logische match voor Dutch Sport Tech Fund, omdat we van waarde kunnen zijn voor de andere deelnemingen. Aangezien we marktleider in Fantasy Sports zijn en een breed netwerk aan fans van specifieke sporten hebben, bieden we mogelijke synergievoordelen.”

Hoe sportief ben je zelf eigenlijk?

“Leuk dat je het vraagt. Ik ben van huis uit een voetballer en vind het inmiddels leuk om te wielrennen. Door Scorito ben ik een grote wielerliefhebber geworden. Waar ik eerst alleen de Tour de France keek, kijk ik nu bijna alles. Dat is wat Scorito met zijn gebruikers doet: het creëert grotere sportfans. Doordat je Scorito speelt, ga je meer sport-content volgen en verbreed je je sportkennis. Dat is het resultaat van onze app. Sportbonden, -wedstrijden, -clubs en -toernooien hebben dan ook profijt van onze app, want door ons kijkt men langer en vaker naar sport. En probeert men dus ook nieuwe sporten, zoals ik met wielrennen.”

Scroll naar boven